ZNANOST U PROLAZU

Znanstvenice u subotu na Cvjetnom trgu s građanima pričaju o svojim istraživanjima

Znanost u prolazu

 Nikola Radovani
Cilj ove manifestacije je promocija žena u znanosti te poticanje djevojčica i djevojaka na bavljenje znanošću

U subotu se na Cvjetnom trgu u Zagrebu drugi put održava manifestacija Znanost u prolazu na kojoj sudjeluje 14 znanstvenica.

- Posebnost ove manifestacije je što na njoj izlažu isključivo znanstvenice, koje će pričati o tome što ih fascinira i zašto misle da imaju najbolji posao na svijetu. Cilj manifestacije je promocija žena u znanosti te poticanje djevojčica i djevojaka na bavljenje znanošću. Koristi se minimalno rekvizita, bez računala i bez Powerpointa - objašnjava Inga Patarčić s Max Delbrück Centra u Berlinu i glavna organizatorica događanja.

image

Znanost u prolazu

Nikola Radovani

Prema posljednjim dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku (publikacija "Žene i muškarci u Hrvatskoj 2021."), u akademskoj godini 2019./2020. na visoka učilišta bilo je upisano 57,2 posto žena i 42,8 posto muškaraca. U istoj akademskoj godini od svih studenata doktorskog studija njih 55 posto bile su žene. Godine 2020. doktoriralo je 354 žena, odnosno 57,6 posto od ukupnog broja novih doktora znanosti u toj godini.

No postotak žena upisanih na visoka učilišta u području tehničkih znanosti bio je samo 27,8 posto, dok je broj doktorandica u području tehničkih znanosti bio 30,5 posto.

- U akademskoj godini 2020./2021. u zvanju asistenta bilo je 56 posto žena, dok ih je na poziciji docenta bilo zaposleno 52,4 posto. Međutim, što se više penjemo u hijerarhiji znanstvenih zvanja, to se udio žena smanjuje. Pa je tako udio žena u zvanju izvanrednog profesora bio 48,2, dok je redovitih profesorica 40,5 posto - upozorila je Inga Patarčić.

Manifestacija Znanost u prolazu počinje u 11 sati, a organizira se u suradnji s udrugom Penkala, koja okuplja i spaja mlade hrvatske istraživače i tehnologe iz industrije i akademije, iz Hrvatske i inozemstva, ali i studente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:04