NOVO ISTRAŽIVANJE

Zbog topljenja ledenjaka niz biljaka pred izumiranjem: ‘Kako će Alpe izgledati za 100 godina...‘

Talijanske Alpe
 Devilmaya/Alamy/Alamy/Profimedia
Istraživanje se prvenstveno bavilo talijanskim Alapama i to s četiri specifična ledenjaka

Topljenje ledenjaka za posljedicu će imati i izumiranje biljaka koje žive na visokim nadmorskim visinama, a od kojih su neke endemske, upozoravaju znanstvenici koji stoje iza novog istraživanje objavljenog u Frontiers in Ecology and Evolution.

Naime, britanski list Guardian prenosi, pozivajući se na spomenuto izvješće, kako bi takve biljne vrste mogle dugoročno izumrijeti nakon topljenja ledenjaka jer će one kompetitivnije kolonizirati teren na višim nadmorskim visinama.

Istraživanje se prvenstveno bavilo talijanskim Alapama i to s četiri specifična ledenjaka - Vedretta d’Amola, zapadni Trobio, Rutor i Vedretta di Cedec. Kombiniranjem baza podataka znanstvenici su uspjeli proučiti promjene koje su se dogodile u posljednjih pet tisuća godina te izraditi projekcije onoga što bi se moglo događati u budućnosti.

Utvrdili su kako će povlačenje ledenjaka zbog sve viših temperatura imati utjecaj na 51 posto tamošnjih biljnih vrsta. Njih 29 posto će "biti dobro", no 22 posto bi se moglo suočiti s izumiranjem u tom području.

Nadalje, rjeđe, specijaliziranije vrste koje su se prilagodile životu u teškim uvjetima (primjerice, niskim rastom tik uz tlo kako ih vjetar ne bi otpuhao) kolonizirat će područje "oslobođeno" topljenjem ledenjaka u manje od 100 godina nakon njihova otapanja, no nakon 150 godina konkurencija među biljnim vrstama će postati sve oštrija i intenzivnija te bi primat nad rjeđim, specijaliziranijim biljkama mogle preuzeti one općenitije, primjene različite vrste trava.

"Kako će talijanske Alpe izgledati za 100 godina ovisi o tome što će se događati s oborinama, a oko tog pitanja nema konsenzusa. Kao u borealnim šumama Skandinavije ili Kanade, ako će padati puno kiše moglo bi se raditi o šumi, s vlažnim, dubokim produktivnim tlom. Ako neće biti oborina, one će više izgledati kao Sierra Nevada u Španjolskoj ili Kaliforniji", tvrdi Gianalberto Losapio, ekolog sa sveučilišta Stanford te dodaje kako su vrlo uvjereni da se projekcija događa u Italiji mogu primijeniti i na druge planinske sustave, primjerice Himalaju ili pak Ande.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:31