VAŽNO OTKRIĆE

Višegodišnja studija dala 6 konačnih odgovora što trebamo činiti da bi sačuvali pamćenje

Ilustracija

 Lewis Houghton/Sciencephoto/Profimedia/Lewis Houghton/sciencephoto/profimedia
"Premalo nas zna da postoje koraci koje svi možemo poduzeti kako bismo smanjili šanse za demenciju u kasnijem životu"

Želite li usporiti slabljenje pamćenja i smanjiti rizik od demencije trebali biste se: zdravo hraniti, redovito trenirati, družiti s drugima, imati kognitivne aktivnosti poput čitanja, ne biste smjeli pušiti i piti alkohol. Zaključci su to desetogodišnje studije objavljene u časopisu BMJ koje je prenio britanski portal The Guardian.

- Kombinacija pozitivnog zdravog ponašanja povezana je sa sporijom stopom pada pamćenja kod kognitivno normalnih starijih osoba - navode autori studije iz Nacionalnog centra za neurološke poremećaje u Pekingu.

Istraživanje koje su proveli započelo je 2009. godine i nju je bilo uključeno 29 tisuća osoba starijima od 60 godina. Funkcija pamćenja testirana je svakom od sudionika na početku studije, a provjereni su sadrže li i gen APOE – najveći fakor rizika za Alzheimerovu bolest.

Sudionici su podijeljeni u kategorije odnosno s brojem zdravih navika: prvu su činili oni s četiri do šest zdravih navika, drugu s dvije ili tri i zadnju oni s jednom ili bez zdravih navika. Podijeljeni su i u dvije kategorije s obzirom na to jesu li nositelji APOE gena.

Zdravom prehranom smatrala se ona u kojoj je imala preporučeni unos najmanje sedam od 12 skupina namirnica: voće, povrće, riba, meso, mliječni proizvodi, sol, ulje, jaja, žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i čaj.

Kognitivna aktivnost uključivala je pisanje, čitanje, kartanje ili druge igre najmanje dva puta tjedno. Društveni kontakt najmanje dvaput tjedno bio je još jedno zdravo ponašanje.

Ostali zdravi parametri koji su uzeti u obzir uključivali su nekonzumaciju alkohola, vježbanje više od 150 minuta tjedno umjerenim intenzitetom ili više od 75 minuta visokim intenzitetom te nepušač ili bivši pušač.

Nakon deset godina promatranja 29 tisuća ispitanika, istraživači su ustanovili da je svaka od tih zdravih navika bila je povezana s padom pamćenja sporijim od prosjeka. Najbolje rezultate polučila je zdrava prehrana, zatim kognitivna aktivnost i tjelovježba.

Čak su i nositelji APOE gena koji su se pridržavali zdravih navika imali manju stopu opadanja pamćenja. Ako bi se netko pridržavao barem četiri od šest nabrojanih zdravih navika, vjerojatnost da će razviti demenciju ili blago kognitivno oštećenje pala je za 90 posto, dok je za one koji su slijedili dva do tri pala za 30 posto.

"Ovo je dokaz da zdrav način života može pomoći u održavanju pamćenja i vještina razmišljanja kako starimo. Premalo nas zna da postoje koraci koje svi možemo poduzeti kako bismo smanjili šanse za demenciju u kasnijem životu - kazala je za The Guardian voditeljica Alzheimer‘s Research UK, Susan Mitchell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:49