ZA `SAMO´ 110.000 EURA

VIDEO Uskoro balonom u svemir: Bacite pogled na Zemlju s 35 kilometara visine!

 www.inbloon.com

ZAGREB - Svi avanturisti s dubokim džepom uskoro će moći balonom u svemir i to po cijeni od 110.000 eura.

Izvršni direktor kompanije koja će organizirati putovanja balonom, Hose Mario Lopez-Urdijales kaže da će svemirski balon pod imenom "Bloon" letjeli do bliskog svemira, ali da će turisti imati nevjerojatan pogled.

Svemirski balon "Bloon" letjeti će između zračnog prostora i svemira, točnije 36 kilometara od zemlje.

Putnici će moći vidjeti veliko sjajno Sunce okruženo beskonačnim crnilom te zaobljen dio našeg plavog planeta na kojeg padaju sunčeve zrake.

Letjelica "Bloon" prevozit će putnike u kapsuli pričvršćenoj za veliki balon pun helija. Promjer kapsule iznosi 4,3 metra.

"Bloon" će moći primiti šestoro ljudi - četiri putnika i dva pilota, koji će balon uzdići do visine od 36.000 metara, i tu će napraviti nekoliko sati pauze u kojoj će svatko moći raditi što želi.

- Što ćete tu raditi je na vama. Možete slušati svoj mp3 player, večerati, ispijati svoje omiljeno piće ... sve je na vama, kaže Hose.

Balon će uzlijetati noću, kako bi putnici gledali izlazak sunca i vidjeli kako zrakama obasjava dio po dio planeta. Tvrtka "Zero2Infinity" naglašava da, za razliku od drugih svemirskih letjelica koje se uzdižu uz pomoć raketa, "Bloon" se lagano uspinje na nebo, a vožnja u njemu je vrlo ugodna i bez buke motora.

Izrada balona počela je još 2009. godine, ali jedna od najvećih banaka u Španjolskoj La Caixa ovaj mjesec dala je donaciju koja je ovo putovanje učinila još bližim. "Bloon" je do sada letio na dvije probne misije bez turista, koji će do svoje prve vožnje morati pričekati do 2013. godine.

Lopez Urdijales je, inače, inžinjer koji je proveo nekoliko godina u raketnoj industriji. Iako nije prvi koji se dosjetio turističkih putovanja u svemir, prvi je ponudio putovanje balonom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 01:20