RIJEDAK FENOMEN

VIDEO: Sunčevi polovi zamijenili mjesta i preokrenuli se naglavačke

 Zvonimir Barisin / CROPIX

Sunce se 'preokrenulo naglavačke'. Tako bi se u najmanju ruku mogla nazvati pojava nakon što su Sunčev sjeverni i južni pol zamijenili mjesta i stigli do sredine 24. solarnog ciklusa.

Magnetska polja će se sada ponovno početi kretati u suprotnim smjerovima kako bi se završio 22 godine dug proces koji će vrhunac doživjeti kada polovi ponovno zamijene mjesta.

- Okretanje sunčevog magnetskog polja zaista je velik događaj. Područje sunčevog magmetskog utjecaja, poznatog pod nazivom heliosfera, rasprostranjuje se milijardama kilometara iza planete Pluton. Utjecaj promjene polariteta magnetskog polja osjeća se sve do zone satelita Voyager, na pragu međuzvjezdanog prostora - rekao je Tony Philips iz NASA-e.

Kako bi obilježila ovaj događaj NASA je objavila vizualizaciju cijelog procesa. Video iz 1997. godine prikazuje Sunce u 23. solarnom ciklusu s pozitivnim polaritetom u gornjem dijelu (zelene linije) i negativnim polaritetom u donjem dijelu (ljubučaste linije). Obje grupe linija se postepeno kreću prema suprotnom polu, da bi se prethodni solarni ciklus završio 2002. godine. One predstavljaju suprotna magnetska polja koja se počinju probijati natrag, a vrhunac tog procesa je posljednje preokretanje.

- Na vrhuncu svakog preokretanja magnetskog polja sunce prolazi kroz period jače solarne aktivnosti tijekom koje ima viš sunčevih pjega i erupcija - pojasnila je Karen Fox iz NASA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 21:26