UHVAĆENA NA DJELU

VIDEO Spektakularni prizor: Znanstvenici prvi put uhvatili crnu rupu kako usisava zvijezdu

 AFP
Crna rupa tijekom 'ručka' uhvaćena je zahvaljući bljeskovima X-zraka koju emitira zvijezda koju proždire

Znanstvenici su po prvi puta uspjeli vidjeti nevjerojatan prizor kozmičkog mlaza kojeg izbacuje supermasivna crna rupa nakon što je uništila i progutala zvijezdu. Ovaj vrlo rijedak svemirski fenomen u kojem crna rupa 'objeduje' ostatke zvijezde nikada prije nije viđen .

Visokoenergetske čestice, koje se gibaju gotovo brzinom svjetlosti, i zračenje najviših energija, rendgenske i gama-zrake, uspijevaju pobjeći iz malog, središnjeg područja crne rupe u obliku dva nasuprotna mlaza, poznatiji kao 'relativistički mlazovi'. Zbog velikih količina energije ti mlazovi se mogu protezati tisućama svjetlosnih godina u duljinu.

Mehanizam nastanka samih mlazova znanstvenici još uvijek pokušavaju razjasniti, no očito je da smjer mlazovima određuje rotacijska os supermasivne crne rupe. Većina galaksija u svom središtu imaju supermasivnu crnu rupu čija se masa mjeri u milijunima ili čak milijardama sunaca.

Znanstvenici su prvi put primijetili fenomen još u ožujku kada je NASA-in teleskop Switf zabilježio nekoliko bljesaka X-zraka u inače mirnom dijelu neba. Timovi iz pennsylvanijskog državnog sveučilišta i Harvard-Smithsonian centra za astrofiziku u Cambridgeu zaključili su kako bi eksplozije X-zraka mogle biti ostaci zvijezde koja se previše prebližila crnoj rupi udaljenoj od Zemlje 3,9 milijardi svjetlosnih godina.

- Kemijska analiza sjajnog bljeska ultraljubičastog svjetla pokazuje da dolazi od materijala kojeg usisava crna rupa veličine više milijuna našeg Sunca - objasnio je David Burrows sa Sveučilišta Pennsylvania.

Dodaje i kako do otkrića ne bi došlo da se satelit Swift nije našao na putu jednog od tih mlazova koji su izbačeni pri brzini od 99,5 posto brzine svjetlosti.

- Nevjerojatno je zapravo. Izvor još uvijek proizvodi X-zrake i postoji velika vjerojatnost da će ostati dovoljno svijetao da će ga Swift moći promatrati sljedećih godinu dana. Ponaša se kao ništa na što smo navikli - napomenuo je Burrows.

Da crna rupa proguta zvijezdu u galaksiji se dogodi jednom svakih stotinu milijuna godina. Ova će crna rupa sada postati još snažnija upravo zahvaljujući 'obroku' to jest masi zvijezde koju je uništila te usisala u sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:50