EKSPLOZIJA U SVEMIRU

VIDEO Pogledajte spektakularnu snimku: NASA snimila kako gori Sunce

This image provided by NASA shows giant sun spot activity Thursday, Nov. 3, 2011, from a region on the sun that scientists are calling a "benevolent monster." After years of quiet, the sun is coming alive with solar storms in a big way. (AP Photo/NASA)

ZAGREB - Prošlog tjedna NASA je snimila dvije odvojene solarne aktivnosti, prvo izbacivanje koronalne mase, a odmah zatim solarni plamen X klase.

NASA objašnjava da je sunčani plamen u stvari ogromna eksplozija koja proizvodi rafal svjetlosti i energije. Ovakve eksplozije se dovode u vezu sa sunčevim pjegama, tamnim dijelovima Sunca koji su veličine Zemlje, gdje su temperature niže.

Solarni plamen koji je zabilježen prošlog četvrtka je klase X, što znači da je najjači. Navodno je prouzrokovao i smetnje na radio opremi 45 minuta poslije erupcije.

Tim NASA-e koji prati rad satelita SDO (Solar Dynamics Observatory) golemu je pjegu 'od milja' nazvao 'Bad Boy'.

Uz pravu magnetsku orijentaciju i dok je usmjerena prema Zemlji, solarna oluja iz 'Bad Boya' mogla bi oštetiti sustave opskrbe električnom energijom i satelite u orbiti.

NASA će narednih desetak dana pratiti aktivnost na površini Sunca s posebnom pažnjom, jer je 'Bad Boy' ušao u vidljivi dio Sunca sa Zemlje.

NASA-ini znanstevnici predviđaju kako će niz geomagnetskih oluja pogodit Zemlju 2013. godine te će uzrokovati 'snažan šok'.

Spomenute oluje nastat će zbog povećane aktivnosti Sunca, točnije zbog kombinacija erupcije solarnih baklji, koronalnog izbacivanja i zračnih oluja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:38