ZVIJEZDA SE BUDI

VIDEO Pogledajte spektakularnu snimku eksplozije na Suncu i izbacivanja solarne baklje

 NASA
Val čestica sa Sunca do Zemlje će doći danas navečer te vjerojatno omesti rad satelita, ali i izazvati predivnu auroru borealis i astralis

Vrlo neuobičajena solarna baklja koju je NASA promatrala u utorak mogla bi omesti satelitsku komunikaciju te rad elektro-enegregetskih postojenja na Zemlji u sljedećih nekoliko dana, piše Daily Mail .

Vrlo snažna eksplozija na Suncu oslobodila je vatrenu oluju radijacije na razini kakva nije zabilježena od 2006. godine i vjerojatno će dovesti do umjerene geomagnetske aktivnosti u srijedu, upozorava američka Nacionalna meteorološka služba. NASA-in svemirski opservatorij za promatranje Sunca, Solar Dynamics Observatory, uspio snimiti spektakularan događaj - kombinaciju solarne baklje, koronalno izbacivanje mase (coronal mass ejection, CME) i manju radijacijsku oluju.

Bilo je vrlo dramatično. Vidjeli smo početnu baklju koja nije bila velika, no onda joj se pridružila masivna erupcija zajedno s pojačanom radijacijom čestica i to je uzrokovalo snažno koronalno izbacivanje mase. Mogli smo vidjeti kako materijal odlazi sa Sunca. Bilo je fantastično - opisao je događaj Bill Murtagh, koordinator programa u NWS's Space Weather Prediction Centre.

Solarna baklja je svoj vrhunac doživjela u 1,41 asti prema lokalnom vremenu u Sjedinjenim Američkim Državama, ili oko 6,41 sati prema CET-u.

NASA-in je svemirski solarni opservatorij, lansiran prošle godine, ovaj je događaj zabilježio fotografijama i videom visoke kvalitete. Kako erupcija nije bila usmjerena prema Zemlji, utjecaj baklje na naš planet bit će 'umjereno malen'.

- Velik oblak čestica uzigao se iznad Sunca te pao natrag. Izgledalo je kako da je prekrio gotovo pola Sunčeve površine - objavila je NASA.

Murtagh navodi kako su strčnjaci promatrali hoće li zbog snažne baklje doći do sudara magnetskih polja Sunca i Zemlje.

- Dio našeg posla je promatrati i utvrditi je li baklja usmjerena prema Zemlji. Očekujemo da će izbačeni materijal doći do našeg planeta kroz dan i uzrokovati geomagnetsku oluju, no procjenjujemo kako će biti umjerene jačine - ističe Murtagh te dodaje kako će oluja početi danas (srijeda) u 19 sati prema CET-u i trajati najviše 24 sata.

Najnovija baklja ukazuje kako se Sunce polako vraća u aktivnije stanje te polako ide prema solarnom maksimimu. Posljedice geomagnetske oluje mogle bi biti prekid rada elektro-energetskih postrojenja i satelita koji služe za određivanje lokacije te drugih uređaja, ali i skretanje letova koji idu preko polarnih područja.

No, bit će i jedna pozitivna stvar sunčeve baklje. U kasnim večernjim satima 8. i 9. lipnja na širem pojasu polarnih područja bit će vidljive Aurora borealis i Aurora astralis, a to je prizor u kojem ćete sigurno uživati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:08