DETALJNO MJERENJE

VIDEO Pogledajte nevjerojatnu NASA-inu animaciju: Let iznad pukotine ledenjaka duge 29 kilometara

 Screenshot
Znanstvenici proučavanju prirodnu pojavu kojom će nastati novi ledenjak

Po prvi puta su NASA-ini istraživači krajem 2011. izvršili detaljno 3D mjerenje 80-metarske pukotine na jednom od najvećih ledenjaka Pine Islandu. Dobivene podatke ubacili su u aparat za 3D lasersko snimanje, a kao rezultat dobili su trodimenzionalni model ogromne pukotine i snimku leta kroz nju.

Za izradu snimke korištena su dva instrumenta: osjetljivi fotoaparat s vrlo preciznom mogućnošću geolociranja za fotografiranje iz zraka i laserski visinomjer koji mjeri promjene na površini leda. Obje naprave bile su montirane na NASA-in istraživački avion DC-8.

Pukotina se formirala na jednom od ledenjaka koji se kreće najbrže na Antarktiku, duga je gotovo 30, a široka oko 80 kilometara. Znanstvenici su očekivano pucanje i stvaranje novog ledenjaka nazvali prirodnim procesom.

- Često se događa u znanosti da smo vrlo rijetko prisutni velikim događajima jer nismo u pravo vrijeme na pravom mjestu. Ovaj puta smo spremni i to se neće dogoditi - najavio je John Sonntag, vođa tima koji sudjeluje u operaciji nazvanoj "Operation IceBridge".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:54