ZNANSTVENICI ZBUNJENI

VIDEO Nevjerojatna optička iluzija: Pogledajte kako lijepa lica slavnih postaju izobličena i ružna!

 AP
Znanstvenici misle da ovaj efekt nastaje kada se lica promatraju jedno pored drugog jer ih tada postane mnogo jednostavnije usporediti, a razlike između njih su ekstremnije

Kao i mnoga druga znanstvena otkrića i do ovoga se došlo sasvim slučajno. Sean Murphy, mladi student radio je sam u labaratoriju te je istraživao ljudska lica, piše mbthompson.

Paralelno je poslagao nekoliko lijepih lica te ih je počeo ubrzano prelistavati. Nakon samo nekoliko sekundi primjetio je kako su neka od njih postala ružna i groteskna. Ona koja su mu se učinila posebno ružnima ponovno je pregledao, no pojedinačno ona su bila normalna, pa čak i atraktivna.

Znanstvenici vjeruju kako ovaj efekt nastaje kada se lica promatraju jedno pored drugog jer ih tada postane mnogo jednostavnije usporediti, a razlike između njih su ekstremnije.

Tako primjerice ako netko ima veliku čeljust ona će na ovaj način izgledati još veće.

Znanstvenici trenutno provode nekoliko eksperimenata kako bi utvrdili što točno uzrokuje ovaj efekt. Ovaj eksperiment možete i sami pogledati u kratkom uratku na YouTubeu. Samo držite pogled na bijelom križiću, i lijepa lica zvijezda poput Cameron Diaz, Natalie Portman, Brada Pitta ili Toma Cruisea doimat će vam se groteskna i izobličena, no ako pogledate svako lice samo po sebi, vidjet ćete da niti jedna od fotografija zapravo nije izobličena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:36