ZNAČAJAN PRONALAZAK

VELIKO OTKRIĆE ZNANSTVENIKA O MOGUĆEM ŽIVOTU U SVEMIRU Na Marsu našli neobičan mineral kakav postoji i u Yellowstoneu

 NASA/JPL-Caltech

Američki znanstvenici vjeruju da su konačno našli dokaze da je nekad na Marsu postojao život. Nakon što su proučili minerale neobična oblika na Zemlji, dr. Steven Ruff i dr. Jack Farmer s Državnog sveučilišta Arizona zaključili su da su neobične naslage u krateru Gusev na Marsu proizvod mikrobne aktivnosti.

Kako se navodi u izvještaju objavljenom u magazinu Smithsonian, sve je počelo kada je NASA-in robot Spirit u krateru Gusev na Marsu 2008. godine otkrio naslage opala, minerala sastavljenog od silicijeva dioksida i vode. Proučavajući pažljivije fotografije koje je poslao Spirit, znanstvenici su otkrili da mineral na Marsu sadrži male izbočine u obliku cvjetače, ali za to nisu imali pravo objašnjenje.

Zatim su tragali na Zemlji za područjem sličnim suhom i beživotnom krateru Gusev za koji se pretpostavlja da je nekad bio pokriven termalnim izvorima i gejzirima. Okoliš sličan Marsu našli su u pustinji Atacama u Čileu. U toj su se pustinji fokusirali na područje El Tatio koje je puno gejzira te su, na veliko iznenađenje, pronašli silicijeve kristale slične onima na Marsu.

Slični primjerci neobična minerala pronađeni su i u američkom parku Yellowstone te na vulkanskom tlu na području Taupo na Novom Zelandu. Na obje lokacije pronađeni su sićušni fosili koji imaju obilježja drevnog mikrobnog života. Ako su mikrobi te minerale kreirali u Yellowstoneu i Taupu, mogli su isto to napraviti u pustinji Atacama, zaključili su Ruff i Farmer. Američki znanstvenici smatraju da su sličnu aktivnost mikrobi mogli imati i na Marsu. Ipak, to je zasad samo pretpostavka koju će preispitati NASA-in rover Mars 2020 koji bi se mogao spustiti u blizini kratera Gusev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:35