KLIMATSKE PROMJENE

Vegetacija na Grenlandu sve više buja, to bi moglo donijeti katastrofalne posljedice za domicilno stanovništvo

Krajolik u fjordu Johan Petersen, u regiji Ammassalik na istočnom Grenlandu

 Martin Zwick/reda&co/universal Images Group/Universal Images Group/Profimedia/Martin Zwick/reda&co/universal Images Group/universal Images Gro
Istraživanja pokazuju da se broj močvara koje proizvode metan gotovo učetverostručio na području Grenlanda

Područja otopljenog ledenog pokrivača Grenlanda počela su proizvoditi vegetaciju, što može doprinijeti povećanim emisijama stakleničkih plinova, podizanju razine mora i nestabilnosti krajolika, prenosi The Guardian.

Istraživanje koje je dokumentiralo promjene od 1980-ih godina, pokazalo je da su velika područja leda zamijenjena stijenama, močvarama i grmljem, stvarajući promjenu u okolišu.

Analiza satelitskih snimaka otkrila je da se u posljednja tri desetljeća otopilo otprilike 11 tisuća kvadratnih milja grenlandskog ledenog pokrivača i ledenjaka, što je područje jednako veličini Albanije i iznosi 1,6% ukupnog ledenog pokrivača.

Kako se led povlačio, količina zemlje s vegetacijom povećala se za skoro 34 tisuće četvornih milja, što je više nego dvostruko od veličine površine koja je bila pokrivena kada je istraživanje počelo.

Rezultati pokazuju skoro četiri puta veću količinu močvara diljem Grenlanda, koje su izvor emisija metana. Najveće povećanje guste močvarne vegetacije dogodilo se u blizini Kangerlussuaqa na jugozapadu i u izoliranim područjima na sjeveroistoku.

image

Grenlandski ledeni pokrivač

Martin Zwick/reda&co/universal Images Group/Universal Images Group/Profimedia/Martin Zwick/reda&co/universal Images Group/universal Images Gro

Znanstvenici kažu da toplije temperature zraka uzrokuju povlačenje leda i da se od 1970-ih godina regija zagrijava brzinom dvostruko većom od globalne prosječne stope. Također postoje znakovi da povećana vegetacija rezultira daljnjim gubitkom leda.

- Vidjeli smo znakove da gubitak leda pokreće daljnje “ozelenjavanje” Grenlanda, otkrivajući goleme stijene koje naseljavaju tundra i grmlje. Istovremeno, voda oslobođena od topljenja leda pomiče sediment i mulj, što na kraju stvara močvare - rekao je Jonathan Carrivick, znanstvenik sa Sveučilišta u Leedsu i koautor istraživanja objavljenog u časopisu Scientific Reports.

Dr. Michael Grimes, glavni autor studije, rekao je da širenje vegetacije koje dolazi s povlačenjem ledenjaka značajno mijenja protok sedimenata i hranjivih tvari u obalne vode.

- Ove su promjene kritične, posebno za domorodačko stanovništvo čije se tradicionalne prakse lova za preživljavanje oslanjaju na stabilnost ovih osjetljivih ekosustava. Štoviše, gubitak ledene mase na Grenlandu značajno pridonosi globalnom porastu razine mora, trendu koji postavlja značajne izazove sada i u budućnosti - zaključio je Grimes.

Iskoristili su svoja otkrića kako bi razvili model za predviđanje područja na Grenlandu koja će vjerojatno doživjeti "značajne i ubrzane" promjene u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:57