DSC ADRIA

U Zagreb stiže 100 stručnjaka za umjetnu inteligenciju, raspravljat će se i o upotrebi Chat GPT-a

Data Science Conference Adria 2023.

Može li UI biti etična, kako će UI promijeniti medicinu, kako utječe na jezik, sve to su teme skorašnje konferencije

Data Science Adria, najveća konferencija u Hrvatskoj povezana s umjetnom inteligencijom i strojnim učenjem, i jedna od najvećih konferencija uopće u Lijepoj našoj, održat će se u zagrebačkom Mozaik event centru 17. i 18. svibnja. Oko tisuću posjetitelja, koliko ih organizatori očekuju, moći će tijekom ta dva dana slušati predavanja 100 govornika, stručnjaka iz područja umjetne inteligencije, na četiri pozornice. Iako će program u Zagrebu započeti 17. svibnja, cijela će konferencija startati dan ranije s online sesijama.

- Teme ovogodišnje konferencije najviše se fokusiraju na strojno učenje, a događaj će se dodirnuti i tematike etične uporabe umjetne inteligencije. Svi govornici koji će sudjelovati u suštini dijele svoje vlastito, praktično iskustvo. Prenosit će znanje stečeno prilikom razvoja svojih programa - govori nam David Afar, direktor marketinga DSC konferencije.

Znanost o podacima, kako prevodimo data science, je disciplina koja se bavi izvlačenjem podataka kako bi mogla pružiti korisni uvid u poslovanje određene organizacije. Pritom kombinira matematiku, statistiku, umjetnu inteligenciju i računalni inženjering kako bi analizirala veliku količinu podataka.

Osim strojnog učenja i etične primjene umjetne inteligencije, gosti konferencije moći će slušati predavanja i o temama: neurolingvističkog programiranja, strategije razvoja AI i upotrebe podataka, ChatGPT-iju i analitici teksta, augmentiranoj analitici, primjeni znanosti o podacima, transformacije zdravstvene skrbi pomoću AI i mnogim drugima.

David Afar otkriva kako će se među govornicima iz Hrvatske i čitave Europe naći - Emmanuel Goffi, osnivač i direktor Globalnog instituta AI etike, koji će održati predavanje na temu "Povezivanje rupa između etičnosti i dodavanju vrijednosti kompanijama", Španjolac Jose Maria Cavanillas koji će se dodirnuti umjetne inteligencije u medicini i Grkinja Iliada Evangelia Kothra s temom odgovorne AI.

Ovogodišnje izdanje konferencije, čiji je moto ‘Promijeni svijet kroz podatke‘, bit će drugo po redu u Zagrebu, a ista organizacija priređuje i najveći skup te vrste u Europi pod nazivom DSC Europe svake godine u Beogradu.

- Rastemo iz godinu u godinu. Prošle smo godine u Beogradu imali dvije tisuće gostiju i 200 govornika koji su simultano predavali na sedam pozornica - navodi Afar.

Za događaj u Zagrebu ulaznice su u prodaji i koštaju 299,95 eura za sva tri dana, dok ih studenti preddiplomskog i diplomskog studija mogu kupiti za 46,45 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:45