SVI TRAŽE ODGOVORE

Tko je raketirao Mjesec? NASA snimila dva ogromna kratera, astronomi u čudu: ‘Bio je to udar drugačiji od bilo čega dosad‘

krater na Mjesecu

 NASA
Amateri astronomi prvo su sumnjali na SpaceX, no poslije su zaključili kako se vjerojatno ipak radi o tijelu iz kineske misije iz 2014.

Znanstvenici NASA-e ostali su zbunjeni nakon što je tajanstvena raketa pala na Mjesec i stvorila veliki krater na dva različita područja - i dalje nije jasno tko stoji iza njezina lansiranja i zašto je njezin udar imao toliko jako djelovanje.

Nitko na Zemlji nije preuzeo odgovornost za posjedovanje i lansiranje spomenute rakete, a NASA zasad ne može objasniti zašto je udar iste rakete stvorio dva kratera, prenosi The Telegraph. Pišu i kako se 4. ožujka ogroman komad metala kretao brzinom od 5,3 kilometara u sekundi kad je udario u površinu Mjeseca, ali nove fotografije, koje je snimio NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter, pokazuju da je udar bio drugačiji od bilo čega prije viđenoga.

image

krater na Mjesecu

NASA

- Iznenađujuće je to što krater zapravo čine dva kratera - istočni je promjera 18 metara i naslanja se na zapadni krater promjera 16 metara. Upravo taj neočekivani dvostruki krater može ukazivati na to da je tijelo rakete na svakom svom kraju imalo velike mase. Obično istrošena raketa ima masu koja je koncentrirana na kraju njezina motora, a ostatak rakete uglavnom se sastoji od praznog spremnika goriva. S obzirom na to da je podrijetlo tijela rakete i dalje nepoznato, dvostruka priroda nastaloga kratera može ukazivati na njezin identitet - priopćila je NASA.

Amateri astronomi prvo su sumnjali na SpaceX, ali poslije su zaključili kako se vjerojatno ipak radi o tijelu iz kineske lunarne misije iz 2014. godine (Chang'e 5-T1). Kina je to osporila, rekavši kako je dotična eksperimentalna robotska svemirska letjelica "sigurno ušla u Zemljinu atmosferu i potpuno je spaljena".

A s obzirom na to da Kina najavljuje i prenosi svoja lansiranja, no ne otkriva njihove rute, neovisni astronom Bill Grey, autor softvera koji prati objekte u svemiru, morao je raditi unatrag kako bi izračunao približnu orbitu.

- Čak 99,9 posto sam siguran da je to kineski 5-T1, a ne SpaceX - rekao je za BBC.

Tzv. booster rakete (koje se koriste u prvoj fazi lansiranja) iz misija Apollo ostavile su niz kratera širokih oko 40 metara na površini Mjeseca. Godine 2019. izraelska srušena letjelica Beresheet raspršila je krhotine po površini Mjeseca.

Podaci sa Sveučilišta Arizona State iz 2016. godine pokazuju kako je najmanje 47 NASA-inih raketnih tijela stvorilo "udare svemirskih letjelica" na Mjesecu, no NASA napominje kako "nikakvi drugi udari raketnog tijela na Mjesec nisu stvorili dvostruke kratere poput ovoga".

image

krater na Mjesecu

NASA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 09:16