HONOR MAGIC5 LITE

Testirali smo telefon s baterijom koja može izdržati i do tri dana s jednim punjenjem

Honor Magic5 Lite

 Honor/Honor
Dizajn i izrada ovog telefona obično se nalaze na uređajima koji koštaju više od 369 eura

Trajanje baterije za veliki je postotak korisnika jedna od najvažnijih karakteristika pametnog telefona i upravo to je bila glavna nit vodilja kada je Honor stvarao svoj model Magic5 Lite, pametni telefon koji je nedavno došao na hrvatsko tržište i koji je Jutarnji list imao priliku testirati.

Uređaj iz srednjeg cjenovnog razreda predstavljen je na sajmu Mobile World Congress u Barceloni i Honor ga je najavio kao telefon s trodnevnom baterijom. I u našem testiranju pokazalo se da je to tehnički zbilja moguće - sve dok niste posebno zahtjevan korisnik. Ako običavate dosta igrati igre ili gledati puno video sadržaja - posebno preko 5G-a - tada ćete dobiti dan i pol, katkad čak i po dva dana rada. Sve to je, naravno, i dalje izvanredan rezultat i baterija je doista jedna od najjačih strana Magic5 Litea. Posebno kada se uzme u obzir da je telefon opremljen i mogućnošću brzog punjenja od 40W (nažalost, u kutiji ne dolazi adapter, pa će ga trebati kupiti zasebno).

image

Ekran je jedna od najboljih strana telefona

Ilija Matanović/Jutarnji List

Performanse baterije tim su impresivnije kada se uzme u obzir da je ćelija od 5100 mAh smještena u vrlo tanko i elegantno kućište. Općenito, dizajn i izrada ovog telefona obično se nalaze na uređajima koji koštaju više od 369 eura, koliko stoji Honor Magic5 Lite. Prednje i stražnje staklene plohe telefona blago su zaobljene, a poveliki ekran s dijagonalom od 6,67 inča ima vrlo tanke bridove. Na hrvatskom tržištu moguće je kupiti crnu i smaragdno zelenu boju. Crna, koju smo imali na testu, pokazala se vrlo prijemčivom za prašinu i otiske prstiju i vrlo je reflektivna. Leće kamere smještene su u veliki krug na poleđini (krug koji je postao Honorov dizajnerski "trademark").

Zaslon je također iznenađujuće solidan - ima Full HD rezoluciju i frekvenciju osvježavanja slike od 120 herca, izrađen je u AMOLED tehnologiji i prilično je svijetao, a boje su živahne i precizne. Malo je šteta što je ovako dobar ekran uparen sa samo jednim zvučnikom.

Premda je Honor ponovio sistemski čip s prošlogodišnjeg modela - riječ je o Snapdragonu 695 5G - zapravo nismo imali razloga posebno se buniti. Telefon je brz i responzivan, ništa ne treba čekati dugo, dobro podnosi i nešto dulji gejming. Softver je baziran na Androidu 12 i ima dosta zgodnih detalja koje je Honor pokupio s nekadašnjeg strijeg brata Huaweija i njihova HarmonyOS-a (primjerice uvećane foldere za aplikacije).

image

Magic5 Lite opremljen je trostrukom kamerom

Ilija Matanović/Jutarnji List

U rezanju troškova najviše je nastradala kamera. Nominalno ima trostruku kameru, glavnu sa 64-megapikselnim senzorom, ultraširoku sa 5-megapikselnim i makro kameru sa 2-megapikselnim senzorom. Međutim, bilo koja kamera s 2MP u današnje je vrijeme tu samo za popunjavanje brojeva i bolje ju je zapravo i ne koristiti. Glavna kamera neće nikoga oboriti s nogu, ali je sasvim upotrebljiva preko dana. Kada ponestane svjetla ponestaje i dobrih fotografija. Portretni način rada je, recimo, prilično dobar.

Sve u svemu, Honor Magic5 Lite je odličan telefon za svoj cjenovni razred i njime bi posebno zadovoljni mogli biti svi koji traže lijepo dizajniran smartphone koji je prilično brz i ima fantastičnu bateriju, a istovremeno nemaju prevelike zahtjeve po pitanju kamere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:47