NOVO ISTRAŽIVANJE

Studija na 700.000 ljudi mjerila učinkovitost Moderninog cjepiva, rezultati su vrlo impresivni

Učinkovitost cjepiva kretala se između 83 i 92 posto

 Chris Urso/Zuma Press/Profimedia
Istraživanjem je objavljeno u časopisu The Lancet Regional Health - Americas, ali još nije recenzirano

Liječnici američkog medicinskog konzorcija Kaiser Permanente, koji pod sobom ima 39 bolnica i 700 ambulanti, ustvrdili su da Modernino cjepivo protiv covida-19, bolesti koju uzrokuje koronavirus SARS-CoV-2, učinkovito štiti od bolesti, zaraze i smrti od posljedica covida, piše Reuters.

Liječnici Kaisera do tih su spoznaja došli nakon praćenja 706 tisuća odraslih osoba, od kojih je polovica primila cjepivo.

Istraživanjem koje je objavljeno u časopisu The Lancet Regional Health - Americas, ali koje još nije recenzirano i potvrđeno dodatnim ispitivanjima, utvrđeno je da je Modernino cjepivo i pet mjeseci nakon primitka druge doze zarazu koronavirusom onemogućilo u 87 posto slučajeva, da je hospitalizaciju zbog oboljenja od covida-19 preveniralo u 96 posto slučajeva te da je smrt od posljedica covida spriječila u 98 posto slučajeva.

Unatoč tome što su sudionici studije bolovali od raznih kroničnih bolesti te što su pripadali raznim spolnim, dobnim, rasnim i etničkim grupama, učinkovitost cjepiva kretala se između 83 i 92 posto.

Imunolog E. John Wherry sa Sveučilišta Pennsylvania, koji nije sudjelovao u studiji, rekao je da je "nije jako vjerojatno" da omikron varijanta koronavirusa može u potpunosti zaobići zaštitu koju daju cjepiva protiv covida-19 te da će dodatne doze vjerojatno "dati dodatnu zaštitu protiv omikrona".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:30