PODVARIJANTA OMIKRONA

Stručnjaci tvrde da prijeti ‘najgora varijanta covida do sad‘, već se priprema nova booster doza cjepiva

 Eyepix/Nurphoto Via AFP
Pfizer je poručio da je spreman isporučiti nove booster doze do prvog tjedna listopada, a Moderna do zadnjeg tjedna listopada

U zadnjih 18 mjeseci, dostupna cjepiva protiv covida, najprije kao serija od dvije doze, a potom i booster, odradila su sjajan posao da nas zaštite od zaraze, hospitalizacije i smrti. Na svjetskoj razini spašeno je 20 milijuna života samo u 2021. godini. Čak i danas, dvostruko je veća vjerojatno da će se necijepljeni Amerikanci zaraziti covidom nego cijepljeni Amerikanci te je šest puta veća vjerojatnost da će umrijeti od te bolesti. Međutim, kako virusi mutiraju, tako bi se trebala mijenjati i cjepiva.

Sažetak je to ovotjednog ključnog sastanka stručnog savjetodavnog odbora Agencije za hranu i lijekove SAD-a održano u utorak, o kojemu piše Andrew Romano, dopisnik Yahoo Newsa.

Na sastanku se tražio odgovor na jednostavno pitanje: trebaju li uoči zimske sezone i očekivanog rasta broja zaraženih proizvođači cjepiva prilagoditi booster doze sojevima omikrona, visoko zarazne varijante koja prevladava u zadnjih sedam mjeseci, ili bi se trebali držati provjerenog recepta iz 2020. godine.

Panel je u utorak glasovao 19-2 u korist omikrona. Međutim, postavlja se pitanje na koju bi verziju omikrona trebala biti usmjerena sljedeća serija cjepiva. Soj omikron prošle je zime pokrenuo veliki val koronavirusa već je izumro. U ožujku ga je istisnula još zaraznija podvarijanta omikrona BA.2, kojega je u svibnju istisnuo još prenosiviji BA.2.12.1, a njega su istisnuli, pogađate, još zarazniji BA.4 i BA.5, piše dopisnik Yahoo Newsa.

Novi soj brine stručnjake

Stručnjaci kažu da bismo trebali biti jako zabrinuti zbog soja BA.5.

- Najgora verzija virusa koju smo ikada vidjeli, rekao je nedavno dr. Eric Topol s istraživačkog instituta Scripps. Usko povezani BA.4 i BA.5 sada čine većinu novih slučajeva covida u SAD-u, prema najnovijim podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti., no BA.5 se širi puno brže nego podvarijanta BA.4. Do početka srpnja bit će dominantna u SAD-u. To je problematično iz nekoliko razloga. Za naš imunološki sustav, udaljenost od BA.1 do mutiranih varijanti BA.4 i BA.5 je daleko veća, nego udaljenost od originalnog BA.1. do prethodnih sojeva poput alpha i delta, zbog čega ih je teže prepoznati i pripremiti odgovor na njih, napominje Topol.

Prema najnovijem istraživanju, to bi moglo značiti obolijevanje i među cijepljenima, osobito ako su ranije imali BA.1, više simptoma (BA.4 i BA.5 su bolji u repliciranju u plućnim stanicama) te veću otpornost na lijekove.

image
Eyepix/Nurphoto Via AFP

Ništa od ovoga neće vratiti Sjedinjene Države na početak, ističe Romano. Unatoč većem broju slučajeva, sada je manje pacijenata s covidom na odjelima intenzivne njege nego što je to bilo u ranijim fazama pandemije, a stopa smrtnost je najniža od početka. Stečeni imunitet, više serija cijepljenja i bolje mogućnosti liječenja, puno pomažu.

Ali u kombinaciji sa sve slabijom zaštitom od cjepiva i razočaravajućim oklijevanjem starijih da prime booster dozu, ubrzane mutacije virusa i nova agresivna putanja mogle bi uzrokovati nove infekcije i poremećaje ako se ne pozabavimo s time.

To bi također moglo ugroziti ranjive Amerikance u mjesecima koji dolaze.

S obzirom na to da će podvarijanta BA.5 uskoro biti posvuda prisutna, čini se logičnim da bi iduća verzija cjepiva trebala biti skrojena za borbu protiv njega.

Kakvo će biti novo cjepivo?

No, čini se da to zasad nije plan. I Pfizer i Moderna su već pokrenuli klinička ispitivanja za izmijenjene booster doze, ali ti su pojačivači optimizirani za suzbijanje sada nepostojećeg BA.1. Prema podacima koje je u utorak na sastanku predstavio Pfizer, booster za BA.1 generirao je znatno nižu razinu antitijela protiv BA.4 i BA.5 nego protiv BA.1.

Međutim, kod miševa, booster doza koja sadrži BA.4 i BA.5 proizvela je jači neutralizirajući odgovor na sve varijante omikrona nego originalno cjepivo.

Unatoč zabrinutosti, panel se slaže da booster protiv BA.4 i BA.5 ima smisla. FDA također naginje takvom razmišljanju.

Pfizer je poručio da je spreman isporučiti nove booster doze do prvog tjedna listopada, a Moderna do zadnjeg tjedna listopada ili početka studenoga, pod pretpostavkom da neće biti potrebe za kliničkim ispitivanjima. To znači da neće biti ispitani na ljudima, govori se samo o ispitivanju na životinjama i laboratorijskim testovima. To bi nekima moglo zvučati zastrašujuće, ali regulatori već koriste isti ubrzani proces za poboljšavanje cjepiva protiv gripe svake godine. Ne postoji mehanizam pomoću kojega bi manje izmjene mRNA učinile izmijenjena Pfizer i Moderna cjepiva manje sigurnima od milijardi doza koje se koriste u svijetu, piše dopisnik Yahoo Newsa. U suprotnome, Sjedinjene Države propustit će zimski rok, a virus će opet biti ispred cjepiva.

Agencija za lijekove i hranu brzo će odlučiti što će preporučiti, a proizvođači će ih slijediti. Napominje da se u budućnosti jurnjava za sojevima koronavirusa možda neće pokazati kao najučinkovitiji pristup cijepljenju protiv covida.

Kao što je upozorio dr. Topol, do trenutka kada booster doza protiv BA.5 bude dostupna, tko zna što će biti prevladavajući soj. Zato je u srijedu dobro odjeknula vijest da Pfizer i BioNTech planiraju započeti testiranja na ljudima sljedeće generacije cjepiva koja bi štitila od širokog spektra koronavirusa u drugoj polovici godine, navodi se u izvješću Reutersa.

To uključuje i doze za poboljšanje T-stanica, osmišljene prvenstveno da pruže zaštitu od teških bolesti ako virus postane opasniji te cjepiva protiv koronavirusa koja štite od šire obitelji virusa i njegovih mutacija.

Cjepivo u obliku nazalnog spreja koje bi trebalo zaustaviti infekciju prije nego što započne također zvuči obećavajuće.

No, sve su to dugoročni prijedlozi. Booster protiv podvarijante BA.5 vjerojatno je naš najbolji izbor da ublažimo učinke infekcije ususret zimskom valu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:49