MORSKI ENTERPRISE

Stiže Seaorbiter - futuristička postaja za istraživanje oceana

Seaorbiter više nalikuje svemirskom brodu Enterprise koji je na nekoj svojoj misiji skrivajući se od Klingonaca zaronio u ocean nepoznatog planeta nego morskoj platformi. No upravo bi to trebao postati – 51-metarski uspravni istraživački brod koji će ljudima omogućiti revolucionaran uvid u podmorski život.

Trenutno je još tek prototip, međutim, idejni začetnik projekta Jacques Rougerie (64) vjeruje da će oceanografska postaja uskoro zaploviti svjetskim morima.

- Oceanografi danas mogu zaroniti samo na kratko i potom se vraćaju na površinu. To je kao da su krenuli istraživati Amazonu i onda ih helikopterom svakih sat vremena spuštaju i dižu iz prašume – rekao je Rougerie za The Times. – SeaOrbiter će omogućiti trajnu pokretnu nazočnost s prozorom ispod površine mora.

Francuski arhitekt, koji stanuje i radi u kućama – brodovima, namjerava izgraditi pet ili šest takvih postaja. Za sada ima samo pola potrebnog novca za gradnju prvog broda – 35 milijuna eura.

SeaOrbiter bi se također mogao koristiti za istraživanje veze između globalnog zagrijavanja i oceana.

- Tek smo u posljednjih 50 godina otkrili da pod morem postoje godišnja doba, cvjetanje bilja, pustinje, šume i intenzivan život. Hrana i lijekovi u budućnosti će stizati iz oceana. Danas počinjemo shvaćati koliko važnu ulogu imaju mora za krhku ravnotežu našeg planeta – objasnio je konstruktor.

Na postaji će boraviti šest članova posade, šest znanstvenika i još šest putnika – eventualno astronauti koji će se pripremati za ekstremne uvjete ili liječnici koji će proučavati ponašanje ljudi pod morem. Oprema za navigaciju i komunikaciju te promatračnica nalazit će se iznad površine, a ispod nje će biti prostorije pod tlakom za ronioce, kuhinja, spavaonice, teretana i prostorije za zabavu.

Rougerie je uvjeren da će njegov projekt uskoro biti realiziran. – Prije godinu dana bilo je 50 – 50. Međutim, sada je vjerojatnost oko 90 posto – kaže arhitekt.

Postaju je, među ostalima, ljetos u svojem govoru spomenuo i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, a podršku su mu najavili i brodograditelji DCNS te proizvođači obrambene elektronike Thales.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 13:50