ZAGREB - Oni koji svakodnevno uživaju u obilnom doručku neće zato manje jesti za ručak i večeru, kako se uporno vjeruje, tvrde njemački znanstvenici u studiji objavljeoj jučer u Nutrition Journalu, rušeći tako još jedan mit zdrave prehrane.
Prema ovom je istraživanju zapravo kaloričan doručak kontraproduktivan jer višak kalorija koji sakupimo ujutro neće smanjiti količinu jela u drugim obrocima, pa njemački znanstvenici preporučuju manji unos kalorija za doručak. Vjeruju da bi to pomoglo ljudima koji se bore s debljinom da lakše gube kilograme.
Inače, u studiji je tijekom dva tjedna sudjelovalo 400 osoba s prekomjernom ili normalnom težinom. One su vodile dnevnik prehrane u koji su upisivale količnu hrane koju su jele tijekom dana za svaki obrok.
Individualna stvar
Neki su tako jeli bogat doručak, drugi su imali siromašnije tanjure, a neki su ga preskakali.
Osobe koje su jele obilan doručak u prosjeku su jele 400 kalorija više nego oni koji su si priuštili kalorijama skromniji doručak. Pokazalo se da oni koji su si već na početku dana uvalili 400 kalorija viška jedu ručak i večeru kao da su jeli manji obrok za doručak.
Drugim riječima, na taj način “spremili” su višak od oko 400 kalorija u zalihe, što zapravo znači - debljanje.
“Ljudi jedu istu količinu hrane za ručak i večeru bez obzira na to što su doručkovali”, rekao je dr. Volker Schusdziarra, voditelj njemačke studije.
- Teško je reći što je bilo presudno za višak kalorija kod osoba u ovoj studiji, ali hoćemo li nakon obilnog doručka jesti i obilan ručak i večeru vrlo je individualno i ovisi o tome što smo dručkovali, a ne samo o količini namirnica - kaže dr. Donatella Verbanac, medicinska biotehničarka i voditeljica kolegija medicinska dijatetika na Medicinskom fakultetu.
Uzmite međuobrok
Ističe da je vrlo važna kombinacija jela kako ne bi došlo do hormonalnog disbalansa. - Doručak treba početi nekom tekućinom, potom treba nastaviti sa složenim ugljikohidratima, odnosno pecivom ili kruhom od integralnih žitarica, zatim treba jesti hranu bogatu proteinima u obliku namaza (sir) ili popiti mlijeko, a zamjena može biti i jaje. Doručak treba završiti voćem - kaže dr. Verbanac.
Naglašava kako je važno da između doručka i ručka imamo međuobrok, i to može biti, primjerice, jogurt ili šaka koštuničavog voća. - Na taj se način regulira lučenje inzulina jer je poznato da razina inzulina raste sve do poslijepodne, kad počinje njegov pad.
‘Dobro doručkujte, ali ne jedite bijeli kruh i slatkiše’
Donatella Verbanac kaže da je dobro znati kako se ponaša naš endokrinološki sustav i važno je ne jesti namirnice koje trenutno oslobađaju glukozu u krvi kao što su slatkiši i bijeli kruh jer ćemo u tom slučaju vrlo brzo ogladniti. Dr. Verbanac dodaje da svatko treba prilagoditi prehranu svom endokrinološkom sustavu i odabrati prave namirnice, ali i dalje je pristalica bogatog doručka s raznovrsnim namirnicama uz individualizirani pristup.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....