ISPITIVANJE POTVRDILO

Sputnjik V na vrhu: Rusko cjepivo najbolje od svih u neutaliziranju mutiranih sojeva korone

Cijepljenje Sputnjikom V u Skopju
 Robert ATANASOVSKI/AFP
"Učinkovitost je pala, ali ona pada i kod svih drugih cjepiva. Sputnjikov je pad znatno manji nego što je to slučaj kod drugih."

Rusko cjepivo Sputnjik V manje je učinkovito na južnoafričku varijantu covida-19, ali taj je pad manji nego kod drugih cjepiva, kazao je u petak vodeći znanstvenik iz Instituta koji je razvio taj proizvod.

"Kad je riječ o 'južnoafričkoj' varijanti, protiv nje opada učinkovitost antitijela koje proizvodi Sputnjik V, kao što opada i kod svih drugih cjepiva", rekao je Alexander Gintsburg za novinsku agenciju Interfax.

Sputnjik V bio je testiran u laboratorijima u Sjedinjenim Državama na britansku i južnoafričku varijantu, kao i na originalni soj otkriven prvi put u kineskoj pokrajini Wuhan, rekao je Gintsburg u intervjuu.

Laboratoriji su se koristili uzorcima krvi ljudi zaraženih Sputnjikom V u Argentini, objasnio je.

Dodao je da u tim testiranjima nisu sudjelovali ruski znanstvenici.

Iako je odgovor antitijela na južnoafričku varijantu slabiji, taj pad je znatno manji nego što je pad drugih cjepiva, rekao je Gintsburg.

Rezultati ispitivanja Sputnjika V na soj iz Wuhana potvrdili su otkrića koja su postigli znanstvenici iz njegova tima u moskovskom Institutu Gamleja, rekao je.

"Pokazalo se, također, da od svih cjepiva koja se trenutačno koriste u svijetu, Sputnjik V ... najbolje neutralizira varijantu koju nazivamo 'britanskom', rekao je Gintsburg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:24