U RUKAMA ZNANSTVENIKA

Senzacionalno: Vodnjanske mumije imaju sačuvane organe!

 Srđan Vrančić/CROPIX

Premda ne žele da informacija zvuči senzacionalno, ona to svakako jest. Naime, na početku znanstvene obrade relikvija svetih koje se nalaze izvan relikvijara u župnoj crkvi sv. Blaža u Vodnjanu objavljeno je kako su tijela dvoje svetaca koja se čuvaju u crkvi, svete Nikoloze Burse i svetog Ivana Olinija, tzv. vodnjanskih mumija, sačuvana u cijelosti zajednosti s organima.

Rekli su to stručnjaci Instituta za patologiju splitske bolnice predvođeni dr. Šimunom Anđelinovićem.

– Riječ je o fenomenu jer tijela nisu balzamirana, a CT kojemu su podvrgnuta u tajnosti krajem studenog prošle godine na Institutu u Splitu pokazao je, među ostalim, sačuvane dehidrirane dijelove tijela kao što su mozak, srce, pluća, crijeva, žile. Očuvanost unutarnjih organa tijela svete Nikoloze, koja je umrla 1512. godine, nešto je bolja od tijela sv. Ivana koji je umro 1300. godine, ali mi ćemo na osnovi očuvanosti njihovih organa danas moći sa sigurnošću reći od čega su bolovali i moći ćemo stvoriti njihovu osobnu identifikaciju – kazali su dr. Anđelinović i Frane Mihanović, inženjer radiologije s Medicinskog fakulteta u Splitu koji je i napravio CT tijela svetaca.

Zbog svega toga i 290 relikvija različitih svetaca koje je početkom 19. stoljeća u Vodnjan donio slikar Gaetano Gressler iz Venecije, a najstarija relikvija pripada papi Aleksandru Mučeniku koji je ubijen 115. godine, u Vodnjanu su se odlučili na daljnja istraživanja.

Integralnu veriju članka pročitajte na www.slobodnadalmacija.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:29