ŽIVIO JE PRIJE 120.000 GODINA

'SENZACIONALNO OTKRIĆE AMERIČKIH ZNANSTVENIKA U KRAPINI Najstariji tumor otkriven na rebru neandertalca

 Damir Krajač / CROPIX
Jakov Radovčić: 'Ovo dokazuje da su neandertalci patili od istih bolesti kao i moderni ljudi'

LONDON - Neandertac koji je živio prije 120.000 godina bolovao je od raka kostiju, ustanovili su američki istraživači koji se bave proučavanjem fosila, prenosi BBC.

Naime, najstariji dosad otkriven tumor pronađen je na rebru neandertalca, i to u pećini u Krapini.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Plos One, a znanstvenici se nadaju da će otkriti kompleksnu povijest karcinoma kod ljudi. Naime, radi se o tumoru 'fibrozna displazija' koji se ne širi na ostala tkiva, no mijenja unutarnju strukturu kostiju. Nastaje spontanom genskom mutacijom u stanicama koje su zaslužne za proizvodnju kostiju, otkrili su znanstvenici.

Dosad su najstariji slučajevi raka kostiju identificirani na posmrtnim ostacima drevnih Egipćana, starih između 1000 do 4000 godina.

- Ovo otkriće je najstariji dokaz o postojanju tumora u ljudskom fosilu, kazao je vođa istraživačkog tima sa Sveučilišta u Kansasu, dr. David Frayer.

- To nam pokazuje da nas život u relativno nezagađenoj sredini ne štiti od raka, pa čak i da ste neandertalac koji je živio prije 120.000 godina, objasnio je.

Kancerogeno rebro je nepotpuni uzorak pa je nemoguće utvrditi kakve je posljedice tumor imao na ostatak tijela.

Rak je dijagnosticiran uz pomoć rendgena i mikro CT-a, a uvidom u slike ispostavilo se da u uzorku nedostaje unutarnja 'spužvasta' kost.

'Ovo je najstariji dokaz tumora na fosilnim ostacima'

'Ovo je najstariji dokaz tumora na fosilnim ostacima koji pokazuje da su neandertalci patili od istih bolesti kao i moderni ljudi. Da je riječ o tumoru fibrozna displazija, pretpostavili smo još 1999. kad smo napravili preliminarna istraživanja.

No, sada su napravljena nova istraživanja u skladu s modernom dijagnostikom, a ona su samo potvrdila naša ranije spoznaje' - rekao je mr. Jakov Radovčić, koji je zajedno s kćerkom Davorkom Radovčić, jedan od autora istraživanja u PLOs One.

Radovčić je istaknuo kako se i u Muzeju krapinskih neandertalaca govori o fibroznoj displaziji kao bolesti koja je pogađala naše najbliže, ali izumrle rođake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 03:03