VELIKO POSTIGNUĆE

Ruski znanstvenici prvi u povijesti došli su do tajanstvenog jezera skrivenog pod 3,7 km debelim ledom Antarktike

 NASA
Jezero Vostok najveće je u mreži više od 200 subglacijalnih jezera na Antarktici. Nitko nikada nije došao do njega

STANICA VOSTOK - Ruski su znanstvenici navodno postali prvi ljudi koji su uspjeli doprijeti do jezera Vostok, prastare formacije zakopane duboko pod antarktičkim ledom, javlja AFP.

- Naši su znanstvenici jučer (u nedjelju 5. veljače) prestali bušiti na dubini od 3768 metara i dosegli su površinu subglacijalnog jezera - izjavio je u ponedjeljak neimenovani izvor za rusku novinsku agenciju RIA Novosti .

Prije postizanja ovog velikog uspjeha pojavila se bojazan za sigurnost znanstvenika jer su američki kolege prije pet dana izgubili njihov radarski kontakt. No, sada su ponovo vidljivi na radaru.

- Riječ je o vrlo sposobnim znanstvenicima i bušiteljima i nikada mi na pamet nije pala pomisao da bi mogli biti u bilo kojoj vrsti nevolje - rekao je za Fox News dr. John Priscu, mikrobiolog s državnog sveučilišta u Montani koji je bio u kontaktu s timom znanstvenika Ruskog akrtičkog i antarktičkog istraživačkog instituta ( Russia's Arctic and Antarctic Research Institute , AARI).

Jezero Vostok najveće je u mreži više od 200 subglacijalnih jezera na Antarktici. Otprilike veličine jezera Ontario, zakopano je 3,5 kilometara ispod površine leda. Znanstvenici navode kako jezero nije bilo izloženo zraku punih 20 milijuna godina. Upravo će te karakteristike jezera pružiti znanstvenicima spoznaju novih mogućnosti pojavljivanja života na drugim svemirskim tijelima poput Jupiterova mjeseca Europe ili Saturnovog Enceladusa koji imaju slične uvjete.

Prema pisanju BBC-a, AARI tim je s bušenjem leda počeo 2. siječnja i napredovali su oko 1,73 metra dnevno. Deset dana kasnije došli su posljednjih desetak metara te su umjesto velike bušilicce stavili manju termalnu koja je opremljena i kamerom.

Koriste posebne tehnike kako bi smanjili rizik kontaminiranja netaknute vode u Vostoku.

- Kad bušilica dođe do jezera, tlak vode će izgurati strano tijelo i tekućinu za bušenje kroz bušotinu gdje će se smrznuti. Znanstvenici će se potom vratiti tijekom sljedećeg antarktičkog ljeta kako bi uzeli smrznutu vodu za analizu - pojasnila je stranica PhysOrg.com.

Najveći izazov sada znanstvenicima predstavlja izvlačenje s lokacije prije no što antarktička zima postane još hladnija te zaustavi letjelice u radu. Prema ruskoj televizijskoj kući RT , prosječna temperatura kod znanstvene stanice Vostok iznosi -66 Celzijevih stupnjeva, a to je i mjesto gdje je 1983. zabilježena najniža temperatura na Zemlji, -89,2 stupnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:04