NESREĆA U TAMI

REDATELJ TITANICA OSTAO BEZ PODMORSKOG ROBOTA Implodirao je na 10.000 metara dubine

 Woods Hole Oceanographic Institution

WELLINGTON - Redatelj "Titanica" i "Avatara" James Cameron izgubio je robota za podmorska istraživanja uronjena na gotovo 10.000 metara u brazdi Kermadec, jednoj od najdubljih na svijetu, izjavio je on u utorak.

"To je kao da sam izgubio prijatelja", požalio se Cameron na stranici Facebooka američkog Oceanografskog instituta Woods Hole (WHOI).

Robotska podmornica Nereus rasprsnula se pod morskim tlakom u toj brazdi na Pacifiku, sjeverno od Novog Zelanda. Programirana da se automatski vrati u slučaju gubitka kontakta s površinom, podmornica se nije pojavila. Posada je ubrzo primijetila plutajuće predmete za koje se pokazalo da pripadaju Nereusu, piše u priopćenju WHOI-ja.

Robot je bio "jedino plovilo na svijetu u stanju doseći ekstremne dubine oceanskih brazdi. Radi se o tragičnom gubitku za znanost dubina", ocijenio je James Cameron.

Cameron je 2012. postigao rekord roneći samostalno do najdublje točke na planetu, na 10.898 metara dubine u Marijanskoj brazdi, u podmornici Deepsea Challenger koju je potom darovao WHOI-ju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:57