MEDICINSKI POTHVAT

Punih 12 sati su mu transplantirali šake, rezultat je fascinantan: ‘Nepodnošljive boli više nema. Živim novi život‘

Steven Gallagher

 Jane Barlow/Pa Images/Profimedia/Jane Barlow/Pa Images/Profimedia
Njegov liječnik isprva je mislio da se radi o lupusu, odnosno, autoimunoj bolesti, a zatim i da pati od sindroma karpalnog tunela

Steven Gallagher prasnuo je u smijeh kada su mu liječnici prvi puta rekli da bi trebao na transplantaciju obje šake. Nije vjerovao da je tako nešto moguće. No, pet mjeseci kasnije 48-godišnjak više ne pati od bolova te živi svoj "novi život".

Njegovi zdravstveni problemi počeli su prije trinaest godina kada je na obrazima i nosu primijetio neuobičajen osip, a počeo je osjećati i bolove u ramenu.

Njegov liječnik isprva je mislio da se radi o lupusu, odnosno, autoimunoj bolesti, a zatim i da pati od sindroma karpalnog tunela. Zbog toga je ovaj otac troje djece podvrgnut operaciji, no bolovi su se ubrzo vratili, ovog puta u obje ruke. Poslan je na specijalistički pregled kojim je ustanovljena kožna sklerodermija, autoimuna bolest koja uzrokuje probleme kože, ali i unutarnjih organa. Prije oko sedam godina simptomi su se počeli pojavljivati na šakama, patio je od nepodnošljive boli, a prsti su mu se nekontrolirano savijali i grčili, dok su se problemi počeli pojavljivati i na nosu te u ustima.

- Ruke su mi se počele nekontrolirano grčiti, došao sam do točke gdje više nisam mogao koristiti prste nego samo šake. Veliki napor bio je čak i odjenuti se. Morao sam dati otkaz na radnom mjestu krovopokrivača - prisjetio se za BBC.

Tada ga je pregledao profesor Andrew Hart, stručnjak za plastičnu kirurgiju ruku u škotskom Glasgowu, koji mu je spomenuo mogućnost transplantacije.

- Smijao sam se jer nisam mogao vjerovati, to mi se činilo kao nešto svemirsko.

No, nakon daljnjih razgovora za liječnikom, kao i konzultacija sa profesorom Simonom Kayem, liječnikom sa Sveučilišta u Leedsu koji je 2016. izveo prvu dvostruku transplantaciju šaka u Velikoj Britaniji, počeo je ozbiljnije razmišljati o zahvatu.

Oba stručnjaka rekli su mu kako postoji određena mogućnost komplikacija. Upozorili su ga kako postoji šansa da će ostati bez ruku. Rekli su da je to malo vjerojatno, ali da je rizik ipak tu.

- Supruga i ja dugo smo razgovarali. Odlučili smo se da ipak odem na operaciju, a razgovarali smo i s mojim kćerima koje su stare 12, 24 i 27 godina - kaže Steven koji je prije operacije morao proći i psihološku procjenu kako bi se ustanovilo je li spreman podvrći se ovakvom zahvatu.

BBC piše kako je Steven vjerojatno prva osoba na svijetu sa sklerodermijom koja je podvrgnuta ovoj operaciji u kojoj je sudjelovao multidisciplinarni tim od čak trideset liječnika, a trajala je 12 sati. Rezultat je bio fantastičan.

- Kad sam se probudio osjećaj je bio nadrealan. Ove ruke su fantastične. Mogao sam pomicati prste od početka, od samog trenutka kada sam se probudio - kazao je pacijent koji je još mjesec dana proveo u bolnici u Leedsu te je i sada pod redovitim nadzorom fizioterapeuta.

Njegove nove šake još ne mogu izvoditi neke zahtjevnije zadatke poput zakopčavanja gumbiju na košulji, no već sada može ono što mu je prije bilo nezamislivo - otvoriti slavinu, popiti čašu vode ili pomilovati svog psa.

- Ovo je kao da sam dobio novi život. Neke stvari još su teške, ali osjećam kako su stvari svakog dana sve bolje. Najvažnije mi je što više nema boli koja me nepodnošljivo mučila, bio sam na nevjerojatnim količinama tableta protiv bolova. Sada me više ništa ne boli - rekao je.

Dr. Kay rekao je kako je operacija bila uspješna zahvaljujući velikom trudu golemog broja stručnjaka, kao i da je transplantacija šaka značajno zahtjevnija od transplantacije bubrega ili drugih organa.

- Ruke su nešto što koristimo svakog dana, ali i nešto što nam je jasno vidljivo, za razliku od drugih organa. Iz tog razloga naši psiholozi uvijek pripremaju naše pacijente kako bismo bili sigurni da su svjesni kako će imati tuđe šake, kao i da postoji mogućnost da ih tijelo odbaci - objasnio je.

Za Stevena je operacija velik uspjeh. Sada se samo nada da će nove ruke "proraditi" dovoljno dobro kako bi ponovno mogao na posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:57