PROGNOZA

Prvi tjedan klimatološkog proljeća: Dežurni prognostičari otkrivaju što nas čeka idućih dana

 Tonci Plazibat/Cropix
Prema dugoročnim prognozama, prilično je velika vjerojatnost da će i ožujak biti topliji od prosjeka.

Nakon vrlo tople zime, vjerojatno jedne od najtoplijih u povijesti mjerenja temperature zraka u našim krajevima, 1. ožujka klimatološki smo ušli u proljeće. Prema dugoročnim prognozama, prilično je velika vjerojatnost da će i ožujak biti topliji od prosjeka.

- Današnji je dan obilježen oblačnim vremenom uz kišu uglavnom na Jadranu pri čemu je ondje i prilično nestabilno pa ima i pljuskova s grmljavinom uz postojanje uvjeta i za pojavu pijavica na moru. Na moru je pritom vjetrovito uz jako i olujno jugo koje bi prema kraju ponedjeljka trebalo slabjeti, a podno Velebita će krajem dana puhati bura koja ponegdje može imati jake i olujne udare – rekao nam je dežurni prognostičar Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Sutrašnji dan donosi mirnije i sunčanije vrijeme, ponegdje u popodnevnim satima s kišom ili ponekim pljuskom, pri čemu bi temperatura zraka mogla malo porasti u odnosu na današnje vrijednosti. - Sredinom tjedna novo jače naoblačenje s kišom, a ponovno treba računati i na pljuskove i grmljavinu, već prijepodne na sjevernom Jadranu, a od sredine dana u ostalim krajevima. Kiša se očekuje i u noći na četvrtak te ponegdje i u prvom dijelu četvrtka, a uz zahladnjenje po visini neće biti iznenađenje susnježica i snijeg u najvišim predjelima Hrvatske na prijelazu od srijede na četvrtak. Prema kraju četvrtka izgledno je postupno razvedravanje – kažu u DHMZ-u.

U petak je povećana vjerojatnost za uglavnom sunčano vrijeme, no zbog vedrije noći porast će izgledi za pojavu mraza u jutarnjim satima ponegdje na kopnu i u petak i u subotu.

- Krajem petka moglo bi ponovno na moru zapuhati jugo koje u dane vikenda može biti jako, a s jačanjem južine i novim zatopljenjem ponovno će se naoblačiti te će vjerojatno kraj ovog i početak novog tjedna biti obilježeni promjenljivim vremenom s povremenom kišom – naglašavaju u DHMZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:28