IZA LINIJA POZNATOG

Prva fotografija ‘čudovišta‘ u središtu naše galaksije: ‘Sagittarius A je posebna jer je u našem dvorištu‘

Prva fotografija crne rupe Sagittarius A u središtu ga galaksije Mliječni put

 Handout/AFP
Golema crna rupa udaljena je od Zemlje otprilike 26.000 svjetlosnih godina te ne postoji mogućnost da dođemo u opasnost

Prvi je put snimljena golema crna rupa u središtu naše galaksije, poznata kao Sagittarius. Radi se o svemirskom objektu četiri milijuna puta većem od našeg Sunca.

Na snimci se u središtu može vidjeti tamna regija u kojoj se iza 'horizonta događanja' nalazi sama crna rupa, a okružena je svjetlošću koja potječe od pregrijanog plina ubrzanog golemim gravitacijskim silama koje crna rupa uzrokuje.

Prsten svjetlosti u promjeru je otprilike veličine Merkurove orbite oko naše zvijezde, odnosno 60 milijuna kilometara, prenosi BBC.

Na svu sreću, ovo je svemirsko čudovište udaljeno od Zemlje otprilike 26.000 svjetlosnih godina te stoga ne postoji mogućnost da nas i naš planet dovede u opasnost, barem kada je ona u pitanju.

Fotografija je rezultat rada međunarodnog tima pod nazivom Event Horizon Telescope (EHT), projekta niza teleskopa koji se sastoji od globalne mreže radioteleskopa.

To je njihova druga takva fotografija nakon što su 2019. godine objavili snimku divovske, supermasivne crne rupe u srcu druge galaksije, imena Messier 87 ili M87. Taj je objekt više od tisuću puta veći, odnosna taj je objekt 6,5 milijardi puta veće mase od našeg Sunca.

"Ova nova fotografija je posebna jer je to naša supermasivna crna rupa", rekao je Heino Falcke, jedan od europskih pionira koji stoje iza projekta EHT.

"Ovo je u 'našem dvorištu', a ako želite razumjeti crne rupe i kako one funkcioniraju, ovo je ono što će vam to reći jer mi to vidimo u vrlo zamršenim detaljima", kaže ovaj njemačko-nizozemski znanstvenik sa Sveučilišta Radboud Nijmegen za BBC.

Crne rupe masivni su kozmički objekti, čija je masa koncentrirana na toliko malom prostoru da se efektivno nalazi u jednoj točki - gustoća postaje beskonačna, kao i gravitacijsko polje, a zakoni fizike prestaju vrijediti. Prostor oko crne rupe izložen je tolikom gravitacijskom privlačenju da ništa, pa čak ni svjetlost, ne može pobjeći iz njega.

Udaljenost od singularnosti unutar koje je brzina potrebna za bijeg veća od brzine svjetlosti naziva se “horizontom događanja”. Sve što je unutar obzora događanja zauvijek je izgubljeno iz naše perspektive. Kada biste slučajno prošli preko horizonta događanja ne bi vam se nužno dogodilo ništa loše tog trenutka, no više se nikada ne biste vratili.

Zbog potencijalnog utjecaja koji mogu imati na svemir oko sebe, pogotovo na galaksije u kojima se nalaze, pitanje crnih rupa bitno je kako bi upotpunilo sliku o nastanku i oblikovanju galaksija poput naše. Uz najnovije rezultate, znanstvenici su dobili i preciznu metodu mjerenja masa crnih rupa, koja će omogućiti novo razumijevanje složenih procesa koji utječu na svemir oko njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:22