KAPLJICE BJEŽE

Plastični viziri za lice gotovo uopće ne sprečavaju širenje koronavirusa

Plastični vizir, ilustracija
 Foto Para Ti/Alamy/Alamy/Profimedia
WHO preporučuje vizire kao dio zaštite od prijenosa virusa SARS-CoV-2, no samo u kombinaciji sa zaštitnim maskama za lice

Plastični viziri propuštaju skoro 100 posto lebdećih kapljica koje kašljanjem ili kihanjem izbacuju osobe zaražene koronavirusom, upozorili su znanstvenici, prenosi Daily Mail.

Iako ih je britanska vlada preporučila svim frizerima, brijačima i pedikerima, zaštita koju oni pružaju ni izbliza nije dovoljna.

Naime, pokusom je ustanovljeno da viziri ne funkcioniraju jer propuštaju skoro 100 posto čestica manjih od pet mikrometara koje se ispuštaju prilikom govora i disanja. Osim toga, oko vizira se uspije probiti i oko polovine našto većih kapljica, veličine 50 mikrometara, koje nastaju kihanjem i kašljanjem.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je vizire kao dio zaštite od prijenosa virusa SARS-CoV-2, no naglasila je da viziri štite samo u kombinaciji s ostalim mjerama zaštite poput maski za lice, društvenim distanciranjem i čestim pranjem ruku.

Plastični viziri ne pokrivaju čitavo lice, ostavljajući prostora kapljicama izbačenih iz nosa ili usta da dospiju u okolinu.

Vizire nose liječnici i drugo medicinsko osoblje, no uvijek u kombinaciji s kirurškim maskama i ostalim zaštitnim sredstvima.

Makoto Tsubokura, voditelj istraživanja koje je proveo Riken Centar iz Japana, upozorio je na nedostatnost vizira.

'Sudeći prema rezultatima naše simulacije, ustanovili smo da je učinkovitost vizira u sprečavanju kapljica da se prošire prostorom vrlo ograničena u usporedbi s maskama. To se posebno odnosi na kapljice manje od 20 mikrometara, no mogu pobjeći i one veće. One najveće kapljice, veće od 50 mikrometara, vizir će ipak zaustaviti.'

Kazao je i da vizire mogu nositi oni koji zbog nekog razloga, neke respiratorne bolesti ili nečeg sličnog, ne mogu nositi masku ili u slučaju da se radi o djetetu. No viziri će pomoći samo na otvorenom ili u dobro provjetrenim unutrašnjim prostrijama.

Do sličnog zaključka došli su i znanstvenici s Floride, s Atlantic sveučilišnog koledža za inženjerstvo i kompjutersku tehnologiju, koji su u istraživanju objavljenom 1.rujna naveli da viziri ne štite od širenja virusa.

U studiji objavljenoj u časopisu Physics of Fluids, znanstvenici su kapljicama dodali fluorescentnu supstancu te ih tako obojali kako bi mogli pratiti njihovo širenje. Korištena je i plastična lutka koja je 'glumila'osobu koja kiše ili kašlje.

Plastični viziri spriječili su širenje kapljica koje su ga pogodile direktno, no ostale su zaobišle vizir i proširile se okolinom.

Koautor studije, profesor Manhar Dhanak, kaže: 'Primijetili smo da viziri sprečavaju širenje kapljica koje na njega dođu pravocrtnom linijom, no kapljice iz aerosola slobodno se i bez poteškoća kreću oko vizira. Te se kapljice potom šire u svim smjerovima.'

Voditelji istraživanja, Siddhartha Verma, dodaje: 'Ti viziri imaju zamjetan otvor na dnu i sa strane, a maske s otvorom za izdah uključuju jednosmjerni ventil koji onemogućuju strujanje zraka prema unutra, no dopuštaju da zrak ode van. Udahnuti zrak se filtrira kroz materijal maske, no zrak koji se izdiše prolazi nefiltriran.'

Stručnjaci stoga zaključuju da plastični viziri nisu ni izbliza tako učinkoviti kao maske za lice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:04