TVORCI CJEPIVA

‘Pfizer nas je isprva odbio, ali ja sam odmah u glavi imao scene aviona iz Wuhana s kliconošama... Bio sam u pravu‘

Ugur Sahin i Özlem Türeci 
 Bernd von Jutrczenka/POOL/AFP
Mogao sam vizualizirati razmjere krize. Bilo mi je jasno da je covid već metastazirao poput raka, kaže Ugur Sahin o početku pandemije

Američki farmaceutski div Pfizer u početku je odbijao ponudu osnivača BioNTecha, turskih doktora i supružnika Ugura Sahina i Özlem Türeci, za razvoj cjepiva protiv covida-19. Kako piše The Telegraph, čelni ljudi farmaceutskog giganta mislili su da će se virus brzo obuzdati.

- Ekipa, ovo neće uspjeti - poručili su bračnom paru tik nakon što je koronavirus počeo zahvaćati svijet u siječnju 2020. Dr. Phil Dormitzer, potpredsjednik Pfizera i glavni znanstveni direktor za virusna cjepiva, tada je mRNA tehnologiju, koja se pokazala ključnom za otkriće vakcine, smatrao previše eksperimentalnom.

Dr. Sahin pak kaže kako je od samog početka u glavi imao detaljnu sliku o tome kako će se pandemija razvijati, ali istodobno je procjenu Pfizerova šefa doživio kao "potpuno racionalnu".

- Nakon telefonskog razgovora s Philom, razmislio sam i odlučio da ćemo ga opet nazvati za nekoliko tjedana - rekao je dr. Sahin za The Telegraph. Supruga i on čvrsto su vjerovali kako je samo pitanje vremena kad će se farmaceutski gigant predomisliti - i bili su u pravu. Dogovor između dvije tvrtke "pao" je svega mjesec dana kasnije.

- Moja prva pretpostavka bila je da će se covid-19 moći kontrolirati, poput Sarsa i Mersa - priznao je dr. Dormitzer.

Ta prva odbijenica opisana je u novoj knjizi "The Vaccine", koju je u suradnji sa supružnicima napisao novinar Joe Miller, a koja će biti objavljena sljedeći tjedan.

A iako je BioNTech stvorio vodeće svjetsko cjepivo protiv koronavirusa, većina zaposlenika tvrtke i dalje radi na daljinu, bez obzira na to jesu li cijepljeni s dvije ili čak tri doze - po istim pravilima rade i osnivači Sahin i Türeci.

image
Özlem Türeci i Ugur Sahin
Odd ANDERSEN/various sources/AFP

- To je na snazi kako bi se izbjeglo previše kontakata - objašnjava dr. Özlem Türeci koja to, doduše, pravda ne toliko mjerama prevencije širenja zaraze, koliko željom da radnike puste da rade u miru. Dosad je otprilike 1,4 milijarde doza Pfizer/BioNTechova revolucionarnog cjepiva isporučeno u više od 120 zemalja diljem svijeta.

U novoj knjizi "The Vaccine" opisuje se i životni put doktora supružnika, koji su još kao djeca emigrirali iz rodne Turske u Njemačku. Kao mladi liječnici upoznali su se na odjelu za istraživanje raka, da bi poslije zajedno izgradili BioNTech koji sada vrijedo oko 85 milijardi dolara.

A upravo je objavljivanje jednog članka kineskih akademika u prestižnom časopisu Lancet 24. siječnja 2020. uvjerilo par da dolazi pandemija i da treba što prije djelovati, bez obzira na potencijalan korporacijski rizik. U spomenutom članku pisalo se o prijenosu virusa s čovjeka na čovjeka, a iz cijeloga teksta dr. Sahina najviše je zaintrigirala informacija o sedmogodišnjoj djevojčici koja je bila pozitivna na koronavirus, ali nije imala nikakve simptome.

- Već tad sam u svojoj glavi mogao vidjeti avione koji lete iz Wuhana u gradove diljem svijeta, a njihovi asimptomatski putnici nisu niti svjesni da u sebi nose virus... Jednostavno sam mogao vizualizirati razmjere nadolazeće krize... Bilo mi je jasno da je covid već metastazirao poput raka - čak niti rak ne vidite u njegovoj ranoj fazi, tek kasnije shvaćate što se zapravo događa - opisao je Dr. Sahin.

Njegova supruga Özlem Türeci osvrnula se i na kampanju uvođenja treće doze cjepiva, koju već zagovaraju mnoge zemlje.

- Svaki patogen u određenom trenutku treba neku vrstu pojačanja. Ako nam je cilj smanjiti broj infekcija, pojačivač ili booster u obliku treće doze trebaju se koristiti što ranije. S druge strane, ako se želi smanjiti teška bolest i hospitalizacija, tad su boosteri puno učinkovitiji ako se prime kasnije - rekla je Türeci.

Cjepivo Pfizer/BioNTecha neki su i kritizirali zbog njegove cijene, a u novoj knjizi otkriveno je i kako su neimenovani briselski lobisti pozivali Europsku uniju da se odustane od te vakcine, tvrdeći da se samo tako može spriječiti prijenos bogatstva u SAD. Bilo je i onih koji su vjerovali kako je jedini motiv za proizvodnju cjepiva zarada, a takve teorije potkrepljivali su tvrdnjama da je vakcina stvorena (pre)brzo i (pre)glatko.

Dr. Sahin uvjerava kako će sva zarada od covid cjepiva biti usmjerena u njihova nova istraživanja: "Ono što zaradimo od cjepiva sad možemo uložiti, primjerice, u razvoj cjepiva protiv malarije, jedne od najgorih zaraznih bolesti koja pogađa toliko male djece".

Supružnici su optimistični i oko personaliziranih mRNA cjepiva za liječenje niza tumora - štoviše, vjeruju kako bi ona, zahvaljujući revoluciji u umjetnoj inteligenciji i robotici, mogla postati dostupna već za nekoliko godina.

- To se može dogoditi u sljedećih pet godina - kažu dr. Sahin i Türeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:28