VELIKO OTKRIĆE

'OVO ĆE PROMIJENITI SVE ŠTO SMO DOSAD MISLILI O SUNČEVOM SUSTAVU' Astronomi u potrazi za misterioznim 'Devetim planetom' našli patuljastog Goblina

 Roberto Molar Candanosa i Scott Sheppard / Carnegie Institution for Science
 

Na samom rubu Sunčevog sustava otkriven je vrlo udaljeni patuljasti planet, nazvan Goblin, koji bi mogao redefinirati naše shvaćanje Sunčevog sustava, piše Guardian.

Astronomi su uočili maleni planet dok su tragali za hipotetskim velikim planetom poznatim kao Deveti planet, koji bi se mogao nalaziti negdje u orbiti iza Plutona, u tajanstvenoj regiji zvanoj Oortov oblak.

Deveti planet još nikad nije izravno viđen, no maleni Goblin je očito pod gravitacijskim utjecajem nekog velikog, zasad neviđenog objekta, što je učvrstilo znanstvenike u njihovu uvjerenju da je i misteriozni Deveti planet tamo negdje.

Tek otkriveni planet prekriven je ledom, promjera je tek 300 km, a kreće se iznimno izduženom orbitom. U najbližoj točki orbite, udaljenost od Sunca mu je dva i pol puta veća od udaljenosti Plutona od Sunca.

U najdaljoj točki orbite, od Sunca je udaljen čak 60 puta udaljenosti Plutona. Jedna godina na Goblinu traje nevjerojatnih 40.000 zemaljskih godina tako da je 99 posto vremena dok kruži svojom orbitom jednostavno predalek da bi ga se uočilo.

Ovaj objekt je ukupno treći maleni objekt otkriven u udaljenim dijelovima Sunčeva sustava, nakon što su otkriveni Sedna i objekt nazvan 2012 VP113. Čini se da u tom području, koje se prije smatralo hladnim, mračnim i praznim, postoji bogata kolekcija egzotičnih i ekstremnih objekata.

- Tek sad otkrivamo kako zapravo izgleda vanjski rub Sunčeva sustava i što se sve ondje nalazi, kaže Scott Sheppard s Carnegiejevog instituta za znanost u Washingtonu i jedan od članova istraživačkog tima.

- Vjerujemo da se ondje nalaze tisuće patuljastih planeta. Ovo što vidimo tek je vrh ledenog brijega, izjavio je.

Roberto Molar Candanosa i Scott Sheppard / Carnegie Institution for Science

Zanimljivo, orbite dosad otkrivenih objekata međusobno su vrlo blizu što može značiti da su vođene nekim ogromnim, nepoznatim objektom. To znanstvenicima daje nadu da doista postoji neki divovski, zasad nepoznati planet.

Konstantin Batygin, profesor na Sveučilištu Caltech, koji je radio na simulacijama teoretskog Devetog planeta, posljednje je otkriće opisao kao doista veliko.

- Unatoč stoljećima istraživanja, naše shvaćanje Sunčeva sustava i dalje je nepotpuno. Najnovija otkrića uklapaju se u dosadašnja otkrića objekata pod utjecajem Devetog planeta.

Službeno ime novootkrivenog planeta je 2015 TG387, no ubrzo su mu nadjenuli pamtljivije ime, Goblin, jer je uočen otprilike u vrijeme Noći vještica, objasnio je David Tholen sa Sveučilišta Hawaii.

Znanstvenici su prilikom promatranja koristili japanski 8-metarski Subaru teleskop smješten na uspavanom vulkanu Mauna Kea na Havajima. Ovaj teleskop je jedini na Zemlji koji je kadar 'vidjeti' tako udaljene krajeve Sunčeva sustava te istovremeno obuhvatiti dovoljno široko polje da ulovi i vrlo rijetke objekte.

- S ostalim velikim teleskopima je kao da gledate kroz slamku pa su dobri za promatranje objekata za koje znate da su ondje. No, za traženje novih objekata njihovo polje je premalo da bi moglo pokriti veće dijelove neba, kaže Sheppard.

Tim znanstvenika nastavit će s promatranjima u studenom te se nadaju da će pronaći još objekata, možda čak i dosad nedostižni Deveti planet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2022 08:04