‘OVO JE ZADNJI VAL‘

Otkriveno kada stiže zajedničko cjepivo protiv gripe i covida: ‘Cilj je booster jednom godišnje‘

Cjepivo za gripu i covid-19/Ilustracija

 Artur Widak/AFP
Izvršni direktor Moderne kaže da rade na cjepivu protiv gripe, covida i respiratornog sincicijskog virusa

Zajedničko cjepivo protiv covida-19 i gripe moglo bi biti dostupno u jesen 2023. godine, izjavio je Stéphane Bancel, izvršni direktor kompanije Moderna na on-line panelu Svjetskog gospodarskog foruma (WEF).

- Radimo na cjepivu protiv gripe, covida i respiratornog sincicijskog virusa. Cilj nam je imati jednom godišnje booster kako ne bismo imali problema s usklađenošću jer ljudi ne žele zimi ići dva-tri puta ići na cijepljenje - rekao je Bancel.

Dodao je, također, da će Modernino cjepivo protiv varijante omikron uskoro biti spremno za klinički pokus.

'Aktualni val posljednji u pandemiji'

Izvršni direktor kompanije Pfizer Albert Bourla, pak, u razgovoru za francusku televizijsku kuću BFMTV rekao je kako bi aktualni val potaknut varijantom omikron mogao biti posljednji u pandemiji covida-19 koji zahtijeva ograničenja na poslu i društvenom životu.

- Najvjerojatniji scenarij je da će virus nastaviti kružiti još nekoliko godina. To je virus koji se proširio cijelim svijetom i vrlo je teško riješiti ga se - naglasio je Bourla. Smatra da će godišnje cijepljenje protiv covida-19 biti realnost u godinama koje dolaze.

- Po meni je važno primiti tri doze cjepiva, a zatim jednu dozu godišnje, osim za osobe s oslabljenim imunitetom koje bi mogle dobiti booster svaka četiri mjeseca - naglasio je Bourla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:50