NOVA VRSTA

OTKRIVENA TAJNA NAJDUBLJE TOČKE OCEANA Snimljeno čudnovato morsko biće koje je zbunilo znanstvenike: 'Ostavilo nas je bez teksta'

 Youtube/The Five Deeps Expedition
 

U vjerojatno najdubljem kutku Indijskog oceana snimljeno je misteriozno 'želatinasto' biće koje podsjeća na meduzu.

Ronioc Victor Vescovo iz ekspedicije Pet dubina istraživao je tajne morskih dubina u jarku Sunda, za koje se vjeruje da pri dubini od oko 7,2 kilometara skriva najdublju točku Indijskog oceana. On i njegov tim uočili su stvorenje koje je vjerojatno nova vrsta plaštenjaka, odnosno morsko biće koje nalikuje balonu na vrpci.

Fascinantan video snimljen je s podmornice DSV Limiting Factor, jedine koja u ovom trenutku roni u najdubljim oceanskim vodama.

- Snimka je nevjerojatna, ovako nešto nismo nikada prije vidjeli, rekli su ronioci.

Vjeruje se da je riječ o plaštenjaku, skupini morskih životinja koje su vrećastog su oblika i žive pričvršćene za morsko dno.

- Ne događa se često da vidimo ovako nešto nevjerojatno što nas ostavlja bez teksta. U ovom trenutku ne možemo reći o kojoj se morskoj vrsti radi, ali u dogledno vrijeme ćemo zasigurno doznati, naveo je u priopćenju Alan Jamieson, šef ekspedicije.

Za CNN Travel je istaknuo da plaštenjaci obično žive pričvršćeni za morsko dno dugačkim pipkom.

- Iz nekog razloga tijelo ovog plaštenjaka lebdi iznad morskoga dna kako bi filtrirao hranu iz vode, rekao je Jamieson.

Ugledni morski biolog je zaključio da se ovo morsko biće prilagodilo specifičnim uvjetima u jarku Sunda.

- Jarci su bogati seizmičkim aktivnostima, a plaštenjaci su obično pričvršćeni za morsko dno. Međutim ako se radio o seizmičkom okruženju, životinje se izlažu riziku da budu zakopane, pa se ova životinja vjerojatno prilagodila uvjetima u destruktivnoj sredini i izdigla iznad morskog dna uz pomoć velikog dugačkog pipka, objasnio je Jamieson za CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:54