REKORD

Otkrivena najniža ikad zabilježena temperatura na sjevernoj hemisferi

Ilustracija
 Brusini Aurélien/Hemis.fr/AFP
Pretražujući arhivu WMO-a istraživači su našli očitanje najhladnije temperature

Najniže ikad zablježene temperature na sjevernoj hemisferi upravo su se dodatno snizile, zahvaljujući radu klimatskih detektiva Svjetske meteorološke organizacije (WMO), piše Guardian.

Pretražujući arhivu WMO-a o temperaturnim rekordima meteoroloških postaja s vrha svijeta, istraživači su našli očitanje najhladnije temperature s automatske vremenske stanice na Grenlandu zabilježene prije 30 godina koja je za dva Celzijeva stupnja hladnija od dosadašnjeg rekorda.

Meteorološka postaja Klinck na Grenlandu, blizu ruba ledenog pokrova, zabilježila je 22. prosinca 1991. temperaturu od minus 69,9 stupnjeva Celzija, što je još niže od temperature koja se dosad smatrala najnižom i koja je iznosila minus 67,8 Celzijeva stupnja koliko je izmjereno na postaji Verhojansk u Rusiji u veljači 1892. godine te na postaji Oimekon, također u Rusiji, u siječnju 1933. godine.

Sve tri izmjerene temperature iznimno su niske za sjevernu hemisferu, no ipak najniža temperatura ikad zabilježena na Zemlji je minus 98,2 Celzijeva stupnja koliko je izmjereno 21. srpnja 1983. godine, dakle usred zime, na južnoj hemisferi, na postaji Vostok na Antarktici.

Temperaturni ekstremi u polarnim regijama posebno zanimanu klimatologe zbog kreiranja prošlih i budućih klimatskih modela.

Ovaj tjedan, ustanovljeno je da se morski led na Arktiku smanjio do druge najmanje veličine u posljednjih 40 godina.

Temperature su ovoga ljeta bile iznimno visoke, a Sibir i ostale regije zahvatio je toplinski val. Vremenska postaja Verhojansk, gdje je analiziranjem arhivskih podataka došlo do otkrića najniže temperature na sjevernoj hemisferi, ovoga je ljeta, 20. srpnja, zabilježila temperaturu od čak 38 Celzijeva stupnja što je izgledni kandidat WMO-a za najvišu temperaturu ikad zabilježenu sjeverno od Arktičkog kruga.

Petteri Taalas, glavni tajnik WMO-a, kaže: 'U eri klimatskih promjena, mnogo se pažnje posvećuje rekordno visokim temperaturama. Ovaj novootkriveni hladni rekord važan je podsjetnik na sve kontraste koji postoje na našem planetu.'

Prolazeći kroz arhivu, znanstvenici provjeravaju temperaturne obrasce koji im pružaju vrijedne podatke za klimatske modele.

Stanica Klinck radila je dvije godine nakon otvorenja 1990. prije nego su ti mjerni instrumenti poslani na Antarktiku.

Do spoznaje o rekordno niskoj temperaturi došlo je kad je grupa znanstvenika WMO-a pronašla originalne znanstvenike koji su radili na postaji Klinck. Podaci su prošli rigoroznu provjeru prije nego su objavljeni i općeprihvaćeni.

Nova saznanja objavljena su u časopisu Kraljevskog meteorološkog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:06