SLIČNE VELIČINE

Otkriven teoretski nastanjiv planet na najmanjoj udaljenosti od Zemlje dosad: Istraživanje će donijeti važna saznanja

Gliese 12 b

 Swns/swns/profimedia/Swns/swns/profimedia
Budući da je njegova zvijezda mnogo manja od sunca, Gliese 12b još uvijek spada u nastanjivu zonu

Dva tima znanstvenika otkrila su teoretski nastanjiv planet, manji od Zemlje, ali veći od Venere, koji kruži oko male zvijezde udaljene oko 40 svjetlosnih godina, piše CNN.

Egzoplanet, nazvan Gliese 12b, kruži oko hladne crvene patuljaste zvijezde koja se nalazi u zviježđu Riba i veličine je oko 27% našeg sunca i 60% njegove temperature, prema dvjema studijama objavljenim u četvrtak u The Astrophysical Journal Letters and Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Budući da je njegova zvijezda mnogo manja od sunca, Gliese 12b još uvijek spada u nastanjivu zonu — idealnu udaljenost od zvijezde na kojoj može postojati tekuća voda — iako završi svoju orbitu svakih 12,8 dana.

Uz pretpostavku da egzoplanet nema atmosferu, znanstvenici su izračunali temperaturu njegove površine na oko 107 stupnjeva Fahrenheita (42 stupnja Celzijusa).

- Pronašli smo najbliži, tranzitni, umjereni svijet veličine Zemlje koji je lociran do sada, rekao je Masayuki Kuzuhara, docent na projektu u Astrobiološkom centru u Tokiju i suvoditelj jednog od istraživačkih timova, zajedno s ​​Akihikom Fukuijem, docentom na projektu na Sveučilištu u Tokiju, u svojoj izjavi.

Nakon što se identificiraju umjereni planeti veličine Zemlje, znanstvenici ih mogu analizirati kako bi odredili koji su elementi sadržani u njihovoj atmosferi i, što je ključno, postoji li voda za održavanje života.

- Postoji samo nekolicina (egzoplaneta) za koje smo otkrili da su dobri kandidati za to. A ovaj nam je najbliže i stoga je to prilično veliko otkriće, rekla je u petak za CNN Larissa Palethorpe, doktorandica na Sveučilištu u Edinburghu i Sveučilišnom koledžu u Londonu, koja je suvoditeljica druge studije.

Kako bi uočili Gliese 12b, znanstvenici su koristili javno dostupne podatke koje je prikupio NASA-in Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) — teleskop koji gleda u desetke tisuća zvijezda svakog mjeseca, prateći njihove promjene u svjetlini, što može biti dokaz kruženja egzoplaneta.

Astronomima je lakše pronaći egzoplanete koji kruže oko crvenih patuljastih zvijezda jer njihova relativno mala veličina rezultira većim efektom zatamnjenja tijekom svakog tranzita.

U ovom trenutku znanstvenici nisu sigurni što točno čini atmosferu ovog planeta, ima li je uopće i ima li vode, iako je Palethorpe rekla da ne očekuju da će tamo pronaći vodu.

- Moguće je da uopće nema vode, a znamo i da se na ovom planetu već dogodio efekt staklenika i više je poput Venere, rekla je.

- Moglo bi biti vode, u tom slučaju to više sliči na nas... ili postoje naznake koje se mogu detektirati i koje bi mogle pokazati da je u tijeku efekt staklenika, pa bi moglo doći do gubitka vode.

Za sljedeću fazu analize atmosfere egzoplaneta, znanstvenici se nadaju upotrebi svemirskog teleskopa James Webb, kao i provedbi spektroskopske analize. Ova metoda uključuje hvatanje svjetla zvijezda koje sija kroz atmosferu egzoplaneta, kao i gledanje koje valne duljine će biti apsorbirane od strane određenih molekula, otkrivajući njihovu prisutnost u atmosferi.

Osim što nam je predočio sam egzoplanet, znanstvenici se nadaju da će nam ovaj rad pomoći da bolje razumijemo naš planet, rekla je Palethorpe.

- Ono što će nas ovaj planet posebno naučiti je što se dogodilo Zemlji da ostane nastanjiva, a Veneri ne... Može nam pokazati puteve nastanjivosti kojima planeti idu dok se razvijaju, rekla je.

No, iako bi egzoplanet potencijalno mogao biti nastanjiv za ljude i relativno je ‘blizu‘ našeg sunčevog sustava u astronomskom smislu, malo je vjerojatno da će ga itko uskoro posjetiti.

- Nije dohvatljiv, udaljen je 12 parseka, rekla je Palethorpe, dodajući da bi trebalo oko 225.000 godina da se stigne do Gliese 12b s najbržom letjelicom koja trenutno postoji, piše CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 11:48