NOVA ZAGONETKA

OTKRIVEN MISTERIJ SVIJETLIH TOČAKA NA CERESU 'Znamo da nije led, mislimo da znamo što jest, ali to tek otvara nova pitanja...'

 NASA / JPL

PASADENA - Veliki misterij svjetlih točaka na patuljastom planetu Ceresu čini se napokon riješen. NASA-ini stručnjaci gotovo su sigurni što točke nisu, a imaju i dobru ideju što bi mogle biti.

- Vjerujemo da je veliki depozit soli, rekao je glavni istraživač letjelice Dawn, Chris Russell.

- Znamo da nije led, i vjerujemo da je sol, no ne znamo točno koja vrsta soli, izjavio je.

NASA-ina sonda Dawn sada se nalazi samo 1.480 kilometara iznad Ceresa, najbliže do sada, i znanstvenicima otkriva svijet neočekivane geološke kompleksnosti.

Osim brojnih kratera i planinskih lanaca, znanstvenike su najviše fascinirale svjetle točke - kilometrima široke nakupine nepoznate supstance - no nedavno je otkriveno kako se slične nakupine nalaze diljem Ceresa, ne samo u krateru Occator, gdje su prvi put primjećene.

Kratera Occator, snimljen s udaljenosti od 1.470 km (Foto: NASA / JPL)

Nakon pomnih mjerenja faktora refleksije svjetlih površina, znanstvenici su sa sigurnošću ustvrdili da se ne radi o ledu, već da bi u pitanju mogla biti neka od brojnih vrsta soli, no ako je to istina, Ceres bi mogao biti puno zanimljiviji nego što su znanstvenici očekivali.

- Sol nam otkrva da je ovo aktivna površina, rekao je Russell.

- Nemoguće da je prošao neki komet ili asteroid i ostavio sol na površini, ovo na neki način izlazi iz unutrašnjosti, izjavio je.

Pred znanstvenicima je sada potpuno nova zagonetka: koji geološki proces može tjerati depozite soli na površinu planeta?

Letjelica Dawn uskoro bi mogla ponuditi i odgovor na to pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:29