POTENCIJALNI ELIKSIR MLADOSTI

OTKRILI LIJEK KOJI POMLAĐUJE? Nestali simptomi starenja, istraživač oduševljen: 'Mislili su da sam lud što pokušavam... Prva tri puta bili su u pravu'

 Peder de Keizer / Erasmus University

Nizozemski znanstvenici otkrili su lijek koji uklanja brojne simptome starenja kod miševa, i spremaju se na testiranja na ljudima u nadi da su otkrili spoj koji bi mogao produžiti životni vijek.

Stručnjaci s Centra za medicinu na Sveučilištu Erasmus proučavali su stanice u organizmu koje zbog starosti više ne sudjeluju u staničnim aktivnostima. Stanice u takvom 'uspavanom' stanju - senescentne stanice - s godinama se nakupljaju i otpuštaju sve više kemikalija koje su povezane sa starenjem i upalnim procesima.

Skupina znanstvenika predvođenih dr. Peterom de Keizerom pokušala je pronači način koji uklanja te stanice iz organizma.

- Ponašao sam se poput pobunjenika, ljudi su mislili da sam lud što pokušavam, i prva tri puta bili su u pravu, rekao je de Keizer za BBC.

No, iz četvrtog pokušaja pronašli su mehanizam koji narušava kemijsku ravnotežu samo u senescentnim stanicama, i time ih selektivno uništava.

Kada su lijek isprobali na miševima, otkrili su iznenađujuće rezultate.

Peter de Keizer / Erasmus University

U istraživanju su koristili tri grupe miševa s velikim brojem senescentnih stanica - jednu koja je ostarila prirodnim putem (u dobi usporedivoj s 90-godišnjacima u ljudi), jednu koja je genetski programirana za brzo starenje, te jednu koja je pokazivala simptome starosti zbog kemoterapije.

Miševima su lijek davali tri puta tjedno, a eksperiment je trajao gotovo godinu dana.

Prema rezultatima objavljenim u znanstvenom časopisu Cell, miševima se obnovila funkcija jetre i udvostručila se udaljenost koju bi dnevno prošli u kolu za trčanje. Miševima se također u potpunosti oporavilo krzno.

- Nismo uopće planirali proučavati promjene na krznu, ali su bile preočite da ih ne bi uočili, kazao je de Keizer.

Iako nisu uočili nikakve negativne nuspojave, de Keizer je naglasio kako 'miševi ne govore'. Ipak, vjeruje kako lijek ne bi smio imati nikakav učinak na zdrave stanice.

Ohrabreni rezultatima istraživanja, de Keizer i njegov tim nadaju se uskoro započeti kliničko ispitivanje na ljudskim pacijentima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:20