‘HALO‘

Optički fenomen ponovno se ukazao iznad Zagreba, poznati astronom objasio o čemu se točno radi

Optička pojava Halo

 Boris Štromar/
Halo je optička pojava u kojoj se Sunce nazire kroz tanak sloj oblaka koji se sastoje od komadića leda

Kao i prije dva tjedna, građani Zagreba danas su mogli promatrati i snimati optički fenomen „halo”. Ovaj fenomen nastaje kada se Sunčeve ili Mjesečeve zrake razbijaju kroz tanki sloj oblaka ispunjenih kristalima leda ili rose u zemljinoj atmosferi.

Halo su svjetlosne pojave u obliku prstenova, lukova, svjetlosnih ploha, stupova i točaka, koje nastaju ako se između Sunca i Mjeseca i oka promatrača nalazi tanak sloj oblaka (cirusa ili cirostratusa koji se sastoje od ledenih kristala. Pojava se najbolje vidi ako gustoća oblaka oblaka nije tolika da bi sakrila Sunce. Pojava haloa može nastati i onda kad se svjetlosni izvor nalazi iza oborinskih pruga iz oblaka, koje ne dosežu tlo (takozvane virge), a i u blizini tla kad je magla od ledenih kristala.

„Prekrasan halo oko Sunca sad vidljiv iz Zagreba! Kružni halo ima promjer 22 stupnja, a uzrokuju ga šesterokutni kristalići leda u oblacima visoko u atmosferi. Kad primjetite na nebu ovakve ciruse, obratite pažnju i na Sunce jer se često pojavljuje i halo. Nerijetko nagoviješta promjenu vremena, tj. dolazak oblaka i kiše”, napisao je na Facebook stranici Astronomskog društva Beskraj poznati astrofotograf Boris Štromar.

image

Optička pojava Halo

Boris Štromar/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 14:50