'TO TREBA BITI POSLJEDNJA OPCIJA'

OPERACIJE ZA POVEĆANJE PENISA NE DJELUJU I OPASNE SU Uglednih urolozi objavili temeljitu analizu koja pokazuje da su efekti tih tretmana baš suprotni

 Profimedia, Alamy

Kirurški i nekirurški zahvati za kojima posežu muškarci koji žele povećati svoj penis ne funkcioniraju i sa sobom nose velike rizike, piše The Independent.

Prema članku koji je objavljen u časopisu "Sexual Medicine Reporting", većina tih tretmana nije učinkovita, a mogu dovesti i do ozbiljnih komplikacija kao što su permanentna obamrlost, deformacija penisa, skraćivanje i erektilna disfunkcija. U članku se tvrdi da je većina muškaraca koji su se podvrgnuli zahvatu nezadovoljna rezultatima.

Skupina urologa iz londonske bolnice King’s College i istraživači Instituta za psihijatriju, psihologiju i neuroznanost pri spomenutoj bolnici članak su napisali nakon temeljite analize 17 studija i pregleda 1.192 muškaraca koji su podvrgnuli kirurškim i nekirurškim zahvatima povećanja penisa.

Kirurški zahvati kojima su se ti muškarci podvrgnuli uključuju rezanje suspenzornog ligamenta penisa, zamjene tkiva i rastavljanje penisa. Među nekirurškim zahvatima kojima su pokušali povećati svoj penis našli su se razni produljivači, tvari za ubrizgavanje kojima se povećava širina i vakuumske pumpe. Ukupno je proučen 21 različit tretman koji su izvedeni ili u Velikoj Britaniji ili u inozemstvu.

Članak je otkrio i da su oni koji su poželjeli povećati svoj penis bolovali od "penilne dismorfije", odnosno mislili su da imaju mali penis, a zapravo su imali penis normalne veličine.

"Otkriveno je da su ishodi tih zahvata uglavnom bili loši te da oni koji su im se podvrgavali nisu bili zadovoljni s rezultatima. Također, ti su zahvati riskantni i mogu rezultirati ozbiljnim komplikacijama", pišu istraživači. "Liječenja malih penisa kod normalnih muškaraca nema uporište u kvalitetnim dokazima. Takvi bi muškarci trebali prvo posegnuti za savjetovanje, a tek poslije toga za produživačima. Operativni zahvati trebaju biti zadnja opcija."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:10