NEMA NOVACA

Obama: Ljudi više ne idu u svemir, tu su sad taksiji

 SIPA
Bush je planirao povratak na Mjesec do 2020. godine, ali Obama odustaje od toga plana

WASHINGTON - Američki predsjednik Obama odlučio je u idućoj fazi američkog svemirskog programa poticati korištenje usluga komercijalnih kompanija koje bi astronaute prevozile do Međunarodne svemirske postaje (ISS). Umjesto astronauta, na Mjesec i Mars bit će upućivane robotske misije.

Budućnost američkog svemirskog programa već godinama je predmet velikih rasprava. Bivši predsjednik George W. Bush 2004. godine najavio je program Constellation, razvoj nove generacije svemirskih letjelica i raketa sličnih onima iz programa Apollo. U sklopu programa, na koji je dosad utrošeno osam od planiranih 40 milijardi dolara, Amerikanci su se do 2020. godine trebali vratiti na Mjesec.

No, projekt je zapao u financijske i tehničke probleme pa je prošle godine stručno povjerenstvo pod vodstvom Normana Augustinea zaključilo da bi za povratak astronauta na Mjesec NASA-in budžet od 18 milijardi dolara trebalo osnažiti s dodatnih tri milijarde dolara godišnje. Panel je sugerirao Obami da potiče ulaganja u komercijalne letove do ISS tj. svojevrsni svemirski taksi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:21