POKUSNI KUNIĆI

Novo cjepivo protiv Alzheimera testirat će se i na Hrvatima

Pula, 091109.Danas je u Puli pocelo cjepljenje protiv gripe. Za sada je stiglo samo cijepivo protiv obicne sezonske gripe a pocetkom prosinca ocekuje se i cjepivo za svinJsku gripu.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX

Novo cjepivo protiv Alzheimerove bolesti koje je razvila austrijska biotehnološka tvrtka Affiris uskoro će se početi testirati u šest europskih zemalja.

U ispitivanjima će sudjelovati 420 pacijenata iz Austrije, Češke, Francuske, Njemačke, Slovačke i Hrvatske.

Cjepivo AD02 austrijska je firma razvila u suradnji s britanskim proizvođačem lijekova GlaxoSmithKline, a njegova sigurnost i podnošljivost već je testirana prošle godine. Klinička ispitivanja sada bi trebala provjeriti njegovu djelotvornost. Rezultati se očekuju 2012. godine.

Cjepivo potiče antitijela u organizmu da napadaju samo one dijelove beta-amiloidnih proteina koji stvaraju plakove u mozgu. Time bi se trebala smanjiti opasnost za pacijente budući da isti proteini postoje i u zdravom organizmu.

Ovo cjepivo ima terapeutsko djelovanje, što znači da će se njime liječiti pacijenti koji su već oboljeli. Međutim, ako se pokaže djelotvornim, ista bi se tehnologija mogla koristiti i za stvaranje preventivnog cjepiva.

2001. testiranja prekinuta zbog teških nuspojava

Testiranja prvog cjepiva protiv Alzheimera provedena su u Sjedinjenim Državama 2001. međutim, ona su morala biti obustavljena jer su izazivala teške nuspojave. Drugo cjepivo testirano je 2005. u Švedskoj.

Alzheimerova bolest je neurodegenerativno oboljenje koje slabi kognitivne funkcije i nepovoljno utječe na ponašanje pacijenta.

Lijek do sada nije pronađen, a od Alzheimera svake godine u Europi oboli oko šest milijuna ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:36