'LAŽLJIVI' VODOZEMAC

Nova Gvineja: Otkrivena žaba 'Pinokio' kojoj raste nos

 AP

LONDON - Istražujući indonezijske Foja planine znanstvenici su naišli na novu vrstu žabe koja ima nos poput Pinokija iz istoimene pripovijetke.

Znanstvenici su žabu, naravno, nazvali Pinokio upravo zbog njenog dugog nosa koji raste kada životinja zove druge pripadnike svoje vrste, javlja Telegraph.

Tijekom ekspedicije u planinama Foja u zapadnoj Novoj Gvineji, nedirnutom dijelu Indonezije koji je jedno od najneistraženijih područja azijsko-pacifičke regije, tim znanstvenika otkrio je cijelu lepezu novih vrsta.

Za vrijeme kampiranja, istraživač Paul Oliver primijetio je žabu kako sjedi na vreći riže unutar kampa. Nakon pobližeg pregleda ustanovljeno je kako se radi o nepoznatoj vrsti.

- Sjedili smo i objedovali kada je Oliver ugledao žabicu na vrećama. Nije čekao ni sekunde već ju je odmah ugrabio. Herpetolozi (stručnjaci za zmije, guštere i žabe) imaju dobre reflekse - našalio se ornitolog Chris Milensky.

Između ostalog, znanstvena je ekspedicija otkrila i najmanjeg klokana, velikog vunenog štakora te guštera sa zakrivljenim prstima i žutim očima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:39