ZNANSTVENICI ODUŠEVLJENI

NEVJEROJATNO OTKRIĆE NA PUSTOM RAJSKOM OTOKU NA KOJI JE AMERIKA BACILA 23 ATOMSKE BOMBE 'Mislili smo da je tamo sve mrtvo...'

 Getty Images
 

Koraljni greben Bikini, koji je dio Marshallovih Otoka u Mikroneziji, svojedobno je slovio za pravi mali raj, ali sve se promijenilo nakon što su Sjedinjene Američke Države u razdoblju od 1946. do 1958. godine na njega u sklopu testova nuklearnog programa bacile čak 23 atomske bombe.

Ipak, 70 godina poslije, znanstvenici s prestižnog sveučilišta Stanford otkrili su kako je morski život ispod grebena bogatiji nego ikad.

Naime, nakon nuklearne katastrofe, svih 167 stanovnika Bikinija preseljeno je na druge otoke, a čitavo područje proglašeno je opasnim.

- Nikada se nisu ispitivale posljedice radijacije na biljni i životinjski svijet duboko u moru. Ispostavilo se da su flora i fauna ispod Bikinija i više nego u dobrom stanju, za razliku od životinja u Černobilu, kod kojih su se poslije nuklearne katastrofe u Ukrajini razvile strašne deformacije i mutacije - rekao je profesor Steve Palumbi, a prenosi The Guardian.

Upravo je Palumbijev istraživački tim ispod i oko Bikinija, točno oko kratera gdje su pale atomske bombe, otkrio veličanstven životinjski svijet - od tuna i morskih pasa do mnogobrojnih kolonija rakova najpoznatijih pod imenom pustinjski lopov, koji se na obali hrane radioaktivnim plodovima kokosa...

, Image: 13826907, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

- I sam koraljni greben naočigled se povećava. Nevjerojatno je kako se ocean bori za opstanak, poslije svih strahota koje mu je čovječanstvo priuštilo - kaže profesor Palumbi.

Iako se priroda oporavlja od nuklearne katastrofe, otok i dalje nije siguran za ljude i ne zna se hoće li se na njemu ikada više moći živjeti.

Nekadašnji stanovnici Bikinija već su 1960-ih počeli masovno obolijevati od raka, uglavnom štitnjače, a mnogima je dijagnosticirana i leukemija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:41