ZAPANJUJUĆE SCENE

NASA snimila misterioznu geološku strukturu na Zemlji: Nalazi se na obali Atlantskog oceana, promjera je 48 km

 NASA

Richat Struktura nalazi se na obali Atlantskog oceana u zapadnoj Africi, promjera je 48 kilometara te je kao takva vidljiva i iz svemira, piše the Huffington Post.

Nizozemski astronaut Andre Kuipers, snimio je hipnotizirajuću scenu Richat Strukture u Mauritaniji 7. ožujka, dok je svemirska postaja bila iznad Sahare, na visini od oko 386 kilometara. Na fotografiji se vidi kako je erozija slojeva kamena stvorila oblike koje sliče na prsten.

Isprva se smatralo da je proizvod udara meteorita, a sada znanstvenici vjeruju da je proizvod uzdignuća i erozije. Uzrok kružne forme još je uvijek misteriozan.

Tijekom mjeseci provedenih na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) astronauti često snime prizore namijenjene znanosti, ali i javnosti.

Naime, tijekom svoje misije, mnogi astronauti aktivni su na društvenim mrežama kao što su Twitter ili Google+, te dijele ovakve zapanjujuće scene iz svemira sa svima.

Svemirske agencije također koriste fotografije koje su snimili njihovi astronauti kako bi potaknuli studente da se bave proučavanjem svemira.

Trenutačno na svemirskoj postaji živi i radi šest osoba: Kuipers, Amerikanci Dan Burbank i Don Pettit, te ruski kozmonauti Anton Shkaplerov, Anatoly Ivanishin i Oleg Kononenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:38