ČEKAJU RESETIRANJE

NASA izgubila kontakt sa sondom Voyager 2: ‘Poslali smo pogrešnu naredbu‘

Ilustrativna fotografija

 Martin Schutt/Dpa Picture-alliance Via AFP
Voyager 2 jedina je svemirska letjelica koja je ikad proletjela pokraj Neptuna i Urana

Svemirska agencija NASA izvijestila je kako je milijardama kilometara daleko od Zemlje izgubila kontakt sa svojom sondom Voyager 2 nakon što joj je poslala pogrešnu naredbu.

Letjelica koja istražuje svemir od 1977. prošloga mjeseca nagnula je svoju antenu da bude usmjerena dva stupnja dalje od Zemlje nakon što je napravljena pogreška. Kao rezultat toga, sonda je prestala primati naredbe ili slati podatke, prenosi BBC.

NASA je priopćila kako se nada da će se komunikacija nastaviti nakon što se sonda resetira 15. listopada.

Svemirska agencija u ponedjeljak je također izvijestila kako njezina ogromna antena u Canberri u Australiji pokušava otkriti sve zalutale signale s Voyagera 2. Potrebno je više od 18 sati kako bi signal s tako velike udaljenosti stigao do Zemlje.

U međuvremenu, NASA očekuje da će letjelica natovarena znanstvenim instrumentima ostati na planiranoj putanji kroz svemir.

Inače, Voyager 2 jedina je svemirska letjelica koja je ikad proletjela pokraj Neptuna i Urana, dok je Voyager 1 sad gotovo 24,14 milijardui kilometara udaljen od Zemlje, što ga čini najudaljenijom svemirskom letjelicom ikad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:16