SVEMIRSKA KRAĐA

NASA-ini stručnjaci u strahu: Ukraden laptop sa šiframa za kontrolu Međunarodne svemirske postaje!

 Sipa

NASA -in laptop, koji je ukraden prošle godine, sadržavao je instrukcije za kontroliranje svemirske postaje, otkrio je glavni NASA-in inspektor.

Paul K. Martin rekao je Kongresu Sjedinjenih Država kako je laptop bio jedan od 48 mobilnih računalnih uređaja u posjedu Agencije koji su izgubljeni ili ukradeni u periodu od travnja 2002. do travnja 2011. godine, prenosi Daily Mail.

U izvješću je napisao: „U ožujku 2011. krađa nekodiranog NASA-inog notebooka rezultirala je gubitkom algoritama korištenih za upravljanje i kontrolu Međunarodne svemirske postaje.“ „Ostali ukradeni uređaji sadržavali su brojeve Nacionalne sigurnosti i osjetljive podatke NASA-inih programa Constellation i Orion. „ Dodao je kako NASA ne može u potpunosi kontrolirati sigurnost osjetljivih podataka, jer se pouzdaju u svoje zaposlenike.

Prema Martinu, NASA je između 2010. i 2011. godine prijavila više 5400 inicidenata koji su ugrožavali sigurnost njihovih kompjutera. Najčešće su bili zaraženi virusima koje je neautorizirana osoba unijela u sustav. Martin je upozorio Kongres na nedostatak informatičkog nadzora sigurnosti.

Ova vijest nadovezuje se na činjenicu da je od 1970. iz NASE ukradeno ili izgubljeno više od 500 meteorita, komadića kometa i ostalog svemirskog materijala. Stoga su inspektori upozorili su, između ostalog, da bi trebalo obratiti više pozornosti na to što se šalje muzejima i istraživačima.

Unatoč tome, NASA-in glasnogovornik, Michael Cabbage, rekao je da će Agencija i dalje nastaviti posuđivati materijal znanstvenicima u edukativne svrhe, no da će provesti konkretne preporuke inspektorata kako bi poboljšali svoj susav kontrole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:27