ISTRAŽIVANJE PLINSKOG DIVA

NASA-INA SONDA VRIJEDNA 1,1 MILIJARDU DOLARA PONOVNO ZAKAZALA Prije preleta iznad Jupitera pokvarilo se glavno računalo, hoće li se oporaviti?

 NASA

Zbog kvara na NASA-inoj sondi Juno ta letjelica nije mogla obaviti nikakva znanstvena promatranja tokom jučerašnjeg preleta iznad atmosfere Jupitera. Prema prvim podacima, sondi se pokvarilo glavno računalo, što je prebacilo sondu u 'sigurni mod'.

Radi se o već drugom ozbiljnom problemu na sondi vrijednoj 1,1 milijardu dolara, kojoj je prošli tjedan zakazao glavni potisnik prilikom pokušaja skraćivanja orbite.

Prilikom jučerašnjeg preleta letjelica je iznenadno prešla u sigurni mod rada, ugasila sve znanstvene instrumente, okrenula se prema Suncu i čekala dalja uputstva.

- Detektirala je stanje koje nije bilo očekivano... i učinila je točno ono što je trebala u tom slučaju, rekao je Scott Bolton, voditelj misije Juno.

NASA za sada još ne zna što je uzrokovalo resetiranje sustava na letjelici, koja je izložena snažnoj radijaciji i intenzivnim magnetskim poljima dok orbitira oko Jupitera.

- Moj instinkt mi govori da problem nije nastao zbog pojaseva radijacije kojih se toliko bojimo, rekao je Bolton. 'S obzirom da je do greške došlo nekih 13 sati prije nego što se Juno našla najbliže Jupiteru.'

Bolton vjeruje kako će se znanstvena misija sonde nastaviti, te da će svi instrumenti raditi prilikom sljedećeg prelaza pored Jupitera.

Sljedeći prelaz, koji se očekuje 11. prosinca, također će biti novi veliki ispit za tu sondu, jer se radi o sljedećoj prilici za manevar usporavanja. Ukoliko glavni potisnik proradi, Juno će ući u kraću eliptičnu orbitu oko Jupitera, te će preleti iznad površine biti znatno češći.

Ukoliko potisnik ponovno zakaže, NASA će se morati zadovoljiti sporijim pritokom podataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:11