‘28 BILIJUNA TONA!‘

Najnovija znanstvena analiza zapanjila stručnjake, strahuju od dramatičnog porasta razine mora

 Ashley Cooper/Sciencephoto/Profimedia
Britanski znanstvenici su analizirajući podatke između 1994. i 2017. godine zaključili da je Zemlja izgubila 28 bilijuna tona leda

Britanski znanstvenici su između 1994. i 2017. godine analizirali satelitske snimke glečera, planina i ledenih pokrova, zaključivši da je Zemlja u tome razdoblju izgubila iznenađujućih 28 bilijuna tona leda.

Znanstvenici sa sveučilišta u Leedsu, Londonu i Edinburghu toliki gubitak leda nazivaju nevjerojatnim i smatraju da bi on mogao rezultirati dramatičnim porastom razine mora, možda čak i za metar do kraja stoljeća.

Rezultate studije objavili su u časopisu Cryosphere Discussions.

"Da to stavimo u kontekst - svaki centimetar porasta razine mora znači da će u dogledno vrijeme milijun ljudi biti raseljeno iz svojih domova koji se nalaze na niskoj nadmorskoj visini", kazao je Guardianu profesor Andy Shepherd sa sveučilišta u Leedsu.

Dramatičan gubitak leda može imati i druge posljedice, uključujući poremećaje u biološkom zdravlju arktičkih i antarktičkih voda i smanjenju sposobnosti planeta da Sunčevu radijaciju reflektira natrag u svemir.

Britanski rezultati odgovaraju najgorem predviđenom scenariju UN-ova međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC).

"Ranije su znanstvenici proučavali pojedina područja na kojima se otapa led, poput Antarktike ili Grenlanda, no ovo je prvi put da je netko proučavao globalno otapanje leda koji nestaje s našeg planeta", rekao je Shepherd za Guardian. "A ono što smo otkrili zaprepastilo nas je".

"Vrlo je vjerojatno da je velik dio od 28 bilijuna izgubljenih tona leda izravna posljedica klimatskog zagrijavanja", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 21:36