SRETAN MIKRO BOŽIĆ

Najmanji snjegović na svijetu širok je svega 0,01 mm

 Dr. David Cox
Svojom visino mini snješko manji od jedne petine širine prosječne vlasi ljudske kose, a načinjen je u Nacionalnom laboratoriju za fiziku u Velikoj Britaniji

Zima dolazi i klinci s oduševljenjem iščekuju da padne prvi snijeg kako doba snježnih radosti moglo započeti. Mali građevinari i ratnici tada marljivo skupljaju snijeg oblikujući ga u grude i snjegoviće.

Uvijek je bilo natjecanje tko će napraviti najčvršću grudu i najvećeg snjegovića, no takva pravila ne vrijede za dr. Davida Coxa, znanstvenika u britanskom Nacionalnom laboratoriju za fiziku.

Naime, on je izradio najmanjeg snjegovića na svijetu. Visine svega 0,01 milimetara, njegov je mini snjegović manji od jedne petine širine prosječne vlasi ljudske kose.

I dok završni proizvod, povećan te pod plavim svijetlom, izgleda kao plod dječje mašte, složiti ga nije bilo nimalo lako i zahtijevalo je korištenje vrlo napredne tehnologije.

Načinjen od dvije sićušne metalne kuglice koje se inače koriste za kalibraciju leća elektronskog mikroskopa, snjegović je nastao u Coxovu laboratoriju.

Umjesto ruku u rukavicama, Cox je koristio posebne alate namijenjene za pomicanje nano čestica, a kuglice su zavarene pomoću malih količina platine. Fokusirana ionska zraka urezala je mini snješku oči i usta, a platina mu je podarila nos.

Kada se ne bave ozbiljnim poslom, poput izrade mikro snjegovića, znanstvenici u Nacionalnom laboratoriju za fiziku svojim istraživanjima predvode gotovo sve znanstvene institucije u Velikoj Britaniji. Također, prvaci su razvoju mjernih uređaja te mjerenju koje rade najbolje na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:59