LANSIRANJE 30.TRAVNJA

Na Međunarodnu svemirsku postaju leti prvi privatni svemirski brod zvan Dragon

 Sipa

NASA je dala zeleno svjetlo za probni let teretnog svemirskog broda u vlasništvu privatne tvrtke Space Exploration Technologies (SpaceX) prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) , izvijestila je NASA, dodavši da je lansiranje predviđeno za 30. travnja.

Letjelica Dragon bit će prvi privatni svemirski brod koji će posjetiti ISS, istraživački laboratorij vrijedan 100 milijardi dolara u posjedu SAD-a, Rusije, Europe, Japana i Kanade. ISS se nalazi u orbiti na oko 384 kilometra iznad Zemlje.

Kada je u pitanju opskrba ISS-a, NASA sada računa i na privatne tvrtke, poput Space X-a i Orbital Sciences Corp., čiji ugovori o opskrbi ISS-a vrijede 2,8 milijardi dolara.

Do sada je NASA u raketoplane i teretne kapsule SpaceX-a uložila 391 milijun dolara, a ostalih 700 milijuna uložili su tvrtka i ulagači, kazao je osnivač tvrtke i izvršni direktor Elon Musk.

NASA u budućnosti planira koristiti raketu Falcon 9 i letjelice Dragon za slanje astronauta na ISS .

"Ovo je probni let i možda nećemo stići do ISS-a....imamo velike šanse, ali je važno priznati da puno toga može krenuti po zlu", rekao je Musk.

Letjelica će ponijeti 521 kilogram hrane i opreme koja nije hitna, a trebala bi na Zemlju vratiti 660 kilograma tereta, mnogo više od ruske letjelice Sojuza.

SAD želi prekinuti monopol Rusije kada je u pitanju prijevoz posade na ISS. Troškovi prijevoza samo jedne osobe iznose više od 60 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:08