ASTRONOMI U ČUDU

MISTERIOZNA SVJETLOST NA PATULJASTOM PLANETU IZA MARSA Na Ceresu iz kratera dopiru dva svjetlosna traga

 NASA / JPL-CALTECH / UCLA / MPS / DLR / IDA

NASA-ina svemirska letjelica Dawn (Zora) nalazi se na misiji u asteroidnom pojasu gdje pobliže istražuje dva najveća asteroida Vestu i Ceres.

Ovi veliki asteroidi, ili patuljasti planeti, mogli bi dati odgovore na brojna pitanja o počecima Sunčevog sustava. No, astronomi se nadaju kako će Dawn odgovoriti i na pitanje o misterioznom svjetlu na Ceresu koje godinama zbunjuje znanstvenike.

Dawn je sve bliže Ceresu, a nove fotografije koje je letjelica poslala na Zemlju otkrivaju kako na Ceresu postoje dvije, a ne jedna svijetla točka. Obje se nalaze na dnu istog kratera, a astronomi nemaju pojma što je uzrok ovoj neobičnoj pojavi.

'Trenutno vam samo možemo reći da materijal od kojeg su načinjene reflektira 40 posto svjetlosti', kaže Chris Russell, astronom s uglednog UCLA sveučilišta.

'Limitirani smo rezolucijom kamere na sondi koja je još uvijek vrlo daleko od Ceresa. Ispostavi li se da materijal reflektira sve svjetlo koje padne na njega, onda je vjerojatni krivac neobičnog fenomena - obični led.'

Prošle godine znanstvenici su detektirali vodenu paru koja 'bježi' u svemir s Ceresa što ih je navelo da počnu razmatrati moguću vulkansku aktivnost koja uzrokuje izviranje vode zarobljene ispod površine ovog planetoida.

Objavljene fotografije snimljene su 19. veljače dok se Dawn, sonda veličine prosječnog frižidera, nalazila na udaljenosti od 46.000 kilometara od Ceresa, piše NBC.

'Zora' je lansirana 2007. i prvi dio misije provela je proučavajući planetoid Vestu. U orbitu Ceresa treba stići 6. ožujka i tad ćemo dobiti odgovor na pitanje što se to bijeli na površini patuljastog planeta – led, vanzemaljci ili nešto treće?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 12:49